5

NOS grapt over overstromingen in Servië

Tienduizenden mensen op de vlucht voor water in de Balkan ... Hebben volgens NOS naast tenten ook 'driegangensterrenmenu's' nodig

In de Balkan zijn de rivieren de Sava, de Donau en de Drina door hevige regenval buiten hun oevers getreden met als gevolg hevige overstromingen. Talloze mensen zijn dakloos geworden en gevlucht naar hoger gelegen delen. Hoeveel doden er in totaal zijn gevallen is nog niet duidelijk; nu het waterpeil begint te zakken, wordt de schade pas echt zichtbaar. De Servische premier Aleksandr Vucic noemt de overstromingen een catastrofe die zijn weerga niet kent. Alle hulp is dan ook welkom.


Tv-kok Rudolph van Veen was eigenlijk in Belgrado om kookworkshops te geven, maar vanwege de situatie gingen deze niet door. In plaats van terug naar Nederland te keren besloot de goede man maar liefst 120 kinderen te voorzien van een maaltijd. Duizenden vluchtelingen uit andere delen van het land zijn naar het niet getroffen Belgrado getrokken. De kinderen kregen geen super culinair hoogstandje, maar wel een broodnodige voedzame maaltijd: kip met paprika. En als toetje een koekje met een toefje slagroom.

Hoe vreselijk de situatie in de Balkan ook is, NOS op 3 kan er toch wel om lachen. In een artikel met als kop ‘Survive and Cooking’ – die waarschijnlijk als gevat bedoeld is ware het niet dat er talloze mensen gestorven zijn en duizenden al hun bezittingen verloren zijn en dakloos rondzwerven opzoek naar veiligheid – bagatelliseert de website ook nog eens de noodzakelijke hulp. Zo zouden naast tenten en dekens ook ‘driegangensterrenmenu’s’ nodig zijn. Over Van Veen’s workshops die niet doorgingen, schrijft de redacteur, die wederom grappig probeert te zijn: ‘die viel een beetje in het water’.

Hoe nijpend de situatie is en om welke bizarre hoeveelheden water het gaat zie je in de video hierboven.

Update 16.30
Inmiddels heeft de NOS de berichtgeving aangepast. In een reactie onder het artikel reageert de NOS op de klacht:

We hebben nog eens naar het stuk gekeken en zijn het wel met je eens. Het is waar nodig aangepast.

Het artikel vind je hier

Geef een reactie

Laatste reacties (5)