17

NOS Jeugdjournaal voor volwassenen onder vuur

NRC-columnisten Bas Heijne en Jan Kuitenbrouwer openen de aanval op nieuwsorganisatie

Er is kritiek op de berichtgeving van NOS. Afgelopen zaterdag schreef NRC columnist Bas Heijne de column ‘Dom Doen’, waarin hij zijn ongenoegen uit over de kinderlijke wijze waarop de nieuwsorganisatie nieuws zou presenteren.

Ook voormalig hoofdredacteur Hans Laroes wordt in het artikel niet gespaard. Laroes heeft onlangs een kritisch boek geschreven waarin hij terugblikt op zijn carrière en met name zijn tijd bij de NOS:

Met hoofdredacteuren van het Journaal is het kennelijk als met politieke kopstukken – pas als ze geen rol van betekenis meer spelen, worden ze zelfkritisch. Maar de fenomenen waarover Laroes zich beklaagt – het journalistieke gelik naar Wilders en het aanjagen van de hel van Haren – zijn het directe gevolg van zijn eigen keuze voor de belevingsjournalistiek boven de feitenjournalistiek.

Heijne doet zijn beklag over het niveau van de nieuwspresentatie en noemt als voorbeeld een item over de gevallen CIA-chef Petraeus:

..het Journaal bracht nauwelijks feiten, maar mengde beelden van de gevallen CIA-baas met beelden uit Skyfall, de nieuwste James Bond. CIA = spion + mooie vrouw = James Bond. Dat is het nieuwe nieuwsmaken: feiten reduceren tot gevoel. Omdat de ongeïnformeerde kijker thuis voor de buis bij het horen van ‘CIA’ en ‘minnares’ vast aan spionage denkt, is de keuze snel gemaakt. Je hoeft er alleen nog maar een montere voice-over aan toe te voegen die deze onbenullige associatie uitlegt aan de kijker op een toon alsof hij een zwakbegaafde toespreekt en je hebt de journalistiek de 21ste eeuw binnengeloodst.

Op die column werd vervolgens gepikeerd gereageerd. Niet alleen Laroes reageerde vrijwel direct op Twitter, maar ook NOS-journalisten Jeroen Wollaars en Eelco Bosch van Rosenthal bemoeiden zich met de discussie. Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff mocht ook niet ontbreken; hij beschuldigt Heijne ervan Laroes verkeerd geciteerd te hebben en zich slechts op één nieuwsitem te baseren.

Heijne kan echter ook op bijval rekenen. NRC-columnist Jan Kuitenbrouwer haalde in zijn column hard uit naar de NOS. Hij schrijft:

Het beleid van de NOS vertoont twee trends: doorgeschoten verleuking en beroepsethische erosie. Mijn persoonlijke favoriet in categorie één is de virtuele ezel-olifant-kermisrenbaan waarmee Astrid Kersseboom de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingen aanschouwelijk maakte, alsof het een speciale uitzending van Klokhuis of Sesamstraat was. Alsof het handjevol geïnteresseerden dat opblijft voor de uitslag van Amerikaanse verkiezingen op dat soort ongein zit te wachten. Een soortgelijke miskleun: het vakantiekiekjesonderdeel in het grote NOS Verkiezingsdebat.

Op die column is via Twitter inmiddels al meer dan 200 keer gereageerd, constateert Kuitenbrouwer. Wat vindt u van het NOS journaal?

NRC: Bas Heijne – Dom Doen en Jan Kuitenbrouwer De NOS op drift, doorgeschoten verleuking en beroepsethische erosie

Geef een reactie

Laatste reacties (17)