153

NOS: Kabinetscrisis nabij

PvdA zegt definitief nee tegen NAVO-verzoek … Partijtop donderdag bijeen over crisis … verhoudingen kabinet op scherp ... Bos: Kabinet moet vrijdag einde missie bevestigen ... Verhagen: Kabinet neemt vrijdag geen besluit ... Rouvoet: Onderhandelingen muurvast ... Hamer: Nee hoor, er is geen crisis

De PvdA heeft het verzoek van de NAVO om een jaar langer militair actief te blijven in de Afghaanse provincie Uruzgan definitief afgewezen. Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos zei dit woensdag tegen coalitiegenoten CDA en ChristenUnie.
De PvdA eist nu dat het kabinet vrijdag het besluit bevestigt om eind dit jaar uit Uruzgan te vertrekken. Daarmee komen de onderhandelingen over de missie in Uruzgan op scherp te staan en dreigt een kabinetscrisis. Dat melden media woensdag.


Door redactie Joop

Volgens de NOS is een kabinetscrisis nabij en NRC Handelsblad kopt: Val kabinet dreigt over Uruzgan

De betrokken ministers waren woensdagochtend bijeen op het Torentje van premier Balkenende. Het overleg was rond 13.00 uur afgelopen. Buiten zei vicepremier Wouter Bos (PvdA):

Wij hebben twee jaar geleden de burger beloofd dat de laatste militair uit Uruzgan verdwijnt. Ik heb hier medegedeeld dat wij van plan zijn ons aan die belofte te houden.

Vicepremier Rouvoet (ChristenUnie) was boos: “Het zit muurvast.”
Zijn partijgenoot, minister Van Middelkoop van Defensie: “We zijn geen millimeter opgeschoten.”

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) hield het erop dat het kabinet vrijdag geen besluit zal nemen.

Bos en Verhagen botsten vorige week over het verzoek van de Navo om langer in Uruzgan te blijven. Bos zei verrast te zijn door dit verzoek, maar Verhagen hield vol dat Bos op de hoogte was. Uiteindelijk kwamen ze met een gezamelijke verklaring dat het geen botsing was, maar een misverstand.

Toch leek Verhagen het conflict op de spits te willen drijven door dinsdag in het vragenuur in de Tweede Kamer te herhalen dat het ‘misverstand’ alleen bij Wouter Bos zou liggen.

De militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan eindigt in augustus. In de maanden daarna zouden de Nederlandse militairen moeten worden teruggetrokken.
De Tweede Kamer wil een spoeddebat.

Update 17:00 Premier Balkenende roept de PvdA op ‘zorgvuldig’ om te gaan met het besluit over een toekomstige Nederlandse rol in Afghanistan, meldt de Volkskrant

Update 18:30 De partijtop van de PvdA komt donderdagochtend bijeen twittert Politiek24.nl

Update 19:50 Het kabinet houdt weer beraad over de kwestie meldt de NOS 

Update 20:11 Volgens PvdA-fractieleider Hamer is er helemaal geen sprake van een dreigende kabinetscrisis. “Ik zie altijd een uitweg” verklaarde ze tegenover het ANP.

Lees ook: Crisis in kabinet om rol in Afghanistan
                 Standpunten over Uruzgan

      

Geef een reactie

Laatste reacties (153)