Laatste update 22:10
19

NOS legt mbo-fraude bloot maar omvang onduidelijk


De NOS meldt over de situatie in Rotterdam:

Wethouder Hugo de Jonge (CDA) maakt zich zorgen over mbo-leerlingen die zich uitsluitend inschrijven voor opleidingen vanwege de studiefinanciering. Op die manier kunnen zij maandelijks ruim 800 euro op hun rekening krijgen, zonder daadwerkelijk lessen te volgen. Ze moeten het geld later wel terugbetalen als ze hun opleiding niet afronden.

De NOS deed onderzoek naar het misbruik en stelde vast dat veel leerlingen van de truc op de hoogte zijn. Hoeveel er gebruik van maken is niet bekend. De methode lijkt op het eerst gezicht aantrekkelijk maar pakt uiteindelijk duur uit want de leerlingen moeten het geleende geld uiteindelijk terugbetalen, net als alle anderen maar dan zonder hulp van een diploma.

Superambtenaar Marco Pastors, verantwoordelijk voor de aanpak van de armoede en de verpaupering in Rotterdam Zuid, kent het verschijnsel ook. “Ik ben geen jurist, maar ik zie dit als fraude en diefstal. Je krijgt op zo’n school geld van de samenleving om ook echt iets te leren.”

Scholen in Rotterdam kijken op van de waarschuwing omdat de verzuimregistratie goed op orde is en dergelijk misbruik direct op zou vallen. Scholen in andere delen van het land zeggen de methode ook te kennen maar er geen last van te hebben.
Minister Bussemaker stelt dat dergelijk misbruik onmiddellijk moet stoppen maar plaatst ook de kanttekening dat onduidelijk is op welke schaal de praktijk daadwerkelijk plaatsvindt:

We gaan nader inventariseren hoe vaak we nu deze verhalen horen en wat daar precies over bekend is. Als je nooit op een opleiding bent, wordt dat vanzelf zichtbaar want scholen krijgen ook geld voor de studenten. Dus als alles werkt zoals het moet, kan dit probleem zich nooit heel langdurig voordoen.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)