4

NOS negeerde adviestijd Eurovisie bij begrafenis Mandela

Verklaring ondergraaft uitleg NOS ... NOS plande dienst uur later dan Eurovisie aangaf

De verklaring van de NOS voor de blunder waardoor de omroep zondag ruim een uur te laat begon met de uitzending van de begrafenis van Mandela, wordt tegengesproken door Eurovisie.

De NOS had het begin van de live-uitzending gepland om 08:30 uur omdat men in Hilversum in de veronderstelling verkeerde dat de dienst om 08:00 uur zou beginnen. In werkelijkheid startte de begrafenis een uur eerder, om 7 uur in de ochtend. Volgens de NOS was de late start een gevolg van een wijziging die pas ’s nachts werd doorgegeven door Eurovisie, oftewel de European Broadcasting Union.

Die verklaring wordt desgevraagd tegengesproken door een woordvoerder van Eurovisie. De uitzending werd weliswaar vervroegd maar daarbij ging het om een totaal ander onderdeel van de begrafenis. De begrafenis van Mandela startte om 7 uur, een tijd die eerder ook door Eurovisie was geadviseerd. Joop ontving op verzoek de volgende uitleg (alle tijden zijn Nederlandse tijd) van de EBU:

De Eurovision News Exchange verspreidde het best beschikbare zendtijdschema met betrekking tot de begrafenis van Nelson Mandela, die plaatsvond op 15 december 2013. Door de gastheer werd er geen gedetailleerd programma van de begrafenis gegeven tot 6:26 uur op 15 december, 34 minuten voordat de start om 7 uur van het programmaschema de ‘Grote tent dienst, begrafenisdienst’ noemde.

Eurovisie had op 14 december in een voorlopige planning 7 uur als starttijd geadviseerd voor de start van de begrafenis en live uitzending. Onze nachtploeg producent vervroegde de live uitzending van de beelden en startte de doorgifte bij Eurovisie om 05:48 uur, zo gauw duidelijk was dat er een signaal beschikbaar was met relevante content. De beelden die leidden tot de beslissing om de uitzending te vervroegen waren wat in het programmaschema van het evenement heette ‘Afscheidsdienst voor familie, rouwstoet naar grote tent’, los van het ‘Grote tent dienst, begrafenisdienst’ evenement.

Alhoewel de begrafenisdienst geheel is uitgezonden, inclusief saluutschoten, rouwstoet en tocht naar de tent, spijt het ons dat de omstandigheden het onmogelijk maakten een vroegtijdige waarschuwing te geven voor het uitzenden van de afscheidsdienst van de familie die vooraf ging aan de begrafenis om 7 uur.

De uitleg verklaart ook waarom alle andere omroepen wel op tijd begonnen, zij hielden zich aan het advies van Eurovisie.

Eerder op Joop: NOS begint uitzending begrafenis Mandela uur te laat

cc-foto: Harry_NL

Geef een reactie

Laatste reacties (4)