Laatste update 22:00
40

NOS trapt in propagandavideo van rechtse oplichter James O’Keefe

De NOS heeft zaterdag een absolute flater geslagen door een propagandavideo, gemaakt door de herhaaldelijk ontmaskerde rechtse activist en provocateur James O’Keefe, kritiekloos als nieuws te brengen. In het artikel, dat onderdeel is van een speciale reeks over de Amerikaanse verkiezingen, worden zware beschuldigingen aan het adres van de Democratische Partij als feit gepresenteerd:

“Een undercoveroperatie van het platform Project Veritas legt bloot dat de opstootjes en vechtpartijen gecoördineerd plaatsvonden. Ook zouden de Democraten stembusfraude plegen door kiezers op verschillende plaatsen te laten stemmen.”

Gesponsord door de Trump Foundation
Het artikel beschrijft wel dat twee medewerkers van de Democratische Partij die betrokken zouden zijn op non-actief werden gesteld, maar over de herkomst van de video komt de lezer niets te weten. Project Veritas is namelijk een project van James ‘O Keefe, de ‘journalist’ waarvan al vele malen is gebleken dat hij liegt, bedriegt en zeer bedenkelijk knip- en plakwerk verricht om linkse instituties en personen in een kwaad daglicht te stellen. Een project dat bovendien vorig jaar nog 10.000 dollar ontving van de Donald Trump Foundation, een maand voordat Trump zijn kandidaatstelling aankondigde.

In dit geval kan niet ontkend worden dat een lokale medewerker en een externe adviseur (die overigens beiden niet meer aan de campagne verbonden zijn) van de Democraten enkele domme uitspraken deden, maar er is geen enkele aanwijzing dat zij verantwoordelijk zouden zijn voor de ware orgie aan geweld die we het afgelopen jaar hebben gezien op Trump rallies, waarbij activisten en zwarte mensen keer op keer agressief en racistisch bejegend werden door Trump-supporters. O’Keefe weigert bovendien de originele beelden vrij te geven, iets waar de beide heren die in beeld worden gebracht op aandringen.

Acorn-hoax
James O’Keefe verwierf in 2009 landelijke beruchtheid met zijn gefabriceerde ‘onthullingen’ over Acorn, een sociale instelling die mensen en gemeenschappen met een laag inkomen hielp. O’Keefe deed zich voor als pooier en stelde bizarre vragen aan een hulpverlener van Acorn die probeerde beleefd doch behulpzaam te blijven. Vervolgens bewerkte hij zijn met een verborgen camera opgenomen beelden zodanig dat het leek alsof de Acorn medewerkers crimineel gedrag stimuleerden. Het duurde niet lang voordat de manipulatieve methoden van O’Keefe aan het licht kwamen, maar het leed was al geschied, de medewerker was ontslagen en Acorn verloor zijn subsidie. O’Keefe moest de man later 100.000 dollar betalen en zijn ex-partner in crime, de Republikeinse activiste Hannah Giles die zich voordeed als prostituee, werd eveneens veroordeeld tot een schadevergoeding van 50.000 dollar.

In 2010 probeerde O’Keefe een CNN-journalist, die aan een kritische documentaire over Republikeinse jongeren werkte, ‘te vernederen’.  Zijn plan was om haar op een boot te lokken, waar hij haar wilde versieren voor het oog van de camera, met behulp van onder meer champagne, aardbeien, condooms en dildo’s:

Anti-abortuscampagne
In 2015 probeerde O’Keefe via Project Veritas de flagrante leugen te slijten dat Planned Parenthood, een organisatie die seksuele voorlichting, seksuele gezondheidszorg en abortussen faciliteert, foetussen verkocht.

Andere zogenaamde sting-projecten van O’Keefe werden, buiten de echo chambers van Fox News en Breitbart, door de Amerikaanse pers onder meer omschreven als frauduleus, fake en wanhopig. Ex-medewerkers van het Veritas Project beschrijven verontrustende intimidatiepraktijken. O’Keefe mag zelf graag roepen onafhankelijk te zijn, maar valt uitsluitend instituties aan met een linkse of progressieve signatuur. Hij verscheen als gast in de talkshow van rechtsextremistisch aluhoedje Alex Jones. En hij nam al eens, per ongeluk, zijn eigen organisatie te grazen. Kortom, reden genoeg om deze ‘bron’ kritisch te benaderen.

Beeld: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (40)