5

Notarissen helpen bij aanpak misbruik ouderen

Jaarlijks worden zo'n 30.000 ouderen financieel kaalgeplukt

De beroepsorganisatie van notarissen gaan meedoen aan een proef om uitbuiting van ouderen in een vroeg stadium te signaleren. Zeker 1500 notarissen worden door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) getraind om misstanden te herkennen.


Hoogleraar notarieel recht Nora van Oostrom-Streep vertelt in Pauw & Witteman over een schrijnend geval van een oude vrouw die door haar kleinzoon onder druk werd gezet een testament op te maken. De kleinzoon zou zijn oma onder druk hebben gezet hem als enige erfgenaam te noemen, terwijl de vrouw dit eigenlijk niet wiilde.

NOS-verslaggever Philip Kooke schreef het boek Ik laat je nooit in de steek. Daarin vertelt hij hoe zijn vader die alzheimer heeft werd uitgebuit door een ex-vriendin. Ondanks waarschuwingen van de familie bij de notaris over zijn vaders’ conditie, lukte het de vrouw toch een aantal nota’s getekend te krijgen bij deze notaris.

Volgens Stichting Huiselijk Geweld worden er jaarlijks zo’n 30.000 ouderen financieel kaalgeplukt door familie of verzorgers. Het actieplan ouderen in Veiligere Handen moet daar verandering in brengen.

De notarissen werken mee aan een proef om misbruik in een vroeg stadium te signaleren. Daarvoor werken ze samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar ook met banken en woningcorporaties en organisaties voor thuis- en mantelzorg. Het is de bedoeling dat er een speciaal meldpunt komt, waar melding gemaakt kan worden wanneer uitbuiting wordt vermoed.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)