Laatste update 09:41
24

Notre-Dame gered: vuur onder controle, honderden miljoenen voor restauratie

De enorme brand die maandagavond uit het dak van de Parijse kathedraal Notre-Dame sloeg, is sinds 3 uur vannacht onder controle. Maandagavond leek de schade aan het bijna 900 jaar oude monument onherstelbaar te zijn, maar dinsdagochtend zijn de verwachtingen een stuk optimistischer.

Nadat maandag de brandende torenspits het begaf en op het dak belandde dat vervolgens ook compleet in brand stond, werd er gevreesd dat het vuur zo hevig was dat de hele kathedraal eraan zou bezwijken. Een eerste inventarisatie na het doven van het vuur wijst erop dat de vlammen zich beperkt hebben tot het houten gewelf bovenop de massieve stenen structuur. Daardoor is het grootste deel van de Notre-Dame gespaard gebleven en konden ook de meeste relikwieën en kunstwerken uit het gebouw gered worden.

Maandagnacht beloofde de Franse president Macron al dat Notre-Dame opnieuw opgebouwd zal worden. De Franse miljardair François-Henri Pinault stelde direct 100 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie, gevolgd door de Franse zakenman Bernard Arnault die 200 miljoen doneerde. Het herstellen van Notre-Dame zal naar verwachting enkele decennia in beslag nemen.

Bron: HLN

Geef een reactie

Laatste reacties (24)