11

Nova: Wellink haalt gelijk over IJslandse garantiestelling

IJslandse oud-minister beweerde dat Nederland geen garantie had gekregen voor Icesave. Wellink zei voor commissie-De Wit dat belofte wel is gedaan

“U moet mij geloven”, drukte President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank Clairy Polak op het hart. Wellink wil zei woensdag in het televisieprogramma Nova dat hij de commissie-De Wit met documenten kan laten zien dat IJsland wel degelijk heeft gezegd dat het land garant zou staan voor spaartegoeden van Nederlandse spaarders bij Icesave. Wellink verwees naar notulen van een overleg met de IJslandse toezichthouder op het bankwezen. Op het moment dat het interview werd afgenomen, kon Wellink de stukken nog niet laten zien. Aan het eind van het programma had Nova ze ingezien.


De president van de reageerde in Nova op uitspraken van de IJslandse oud-minister van bank- en handelszaken Björgvin Sigurdsson. Die noemde Wellink’s verklaring tegenover de commissie-De Wit een “onbeschoft misleidende weergave van de werkelijkheid”. Wellink zei in Nova dat de IJslandse toezichthouder hem had voorgehouden dat het depositogarantiestelsel van IJsland “gezond” was.

Icesave viel in oktober 2008 om onder druk van de financiële crisis. De Nederlandse staat gaf Nederlandse spaarders tot 100.000 euro van hun spaartegoeden terug, maar eist dat IJsland dit terugbetaalt.

De commissie-De Wit hoorde Wellink over Icesave in het kader van haar onderzoek naar de oorzaken van de internationale kredietcrisis.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)