Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NPO-app speelt kijkgedrag door aan reclamebedrijven

  •  
08-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-01-08 om 09.59.40
De NPO-app ‘NPO Start’ gaat mogelijk de mist in als het gaat om privacy. Dat zegt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Gebruikers van de app moeten sinds kort instemmen met gevolgd worden door veelal onbekende advertentiebedrijven. Ook juristen zetten vraagtekens bij de manier waarop het kijkgedrag van app-gebruikers wordt doorgespeeld.
Sinds eind december verschijnt bij het eerste gebruik van de app de melding: ‘Voor het tonen van advertenties binnen de NPO Start-app kunnen gegevens over kijkgedrag door adverteerders en door hen ingeschakelde partijen verzameld worden.’ Daarbij gaat het om tientallen bedrijven, waaronder Google, die de via de app bekeken uitzendingen kunnen registreren en op die manier gegevens kunnen verzamelen over het kijkgedrag, de locatie en zelfs het internetgedrag van de gebruiker. Geen toestemming geven is geen optie, ten minste, niet voor wie gebruik wil blijven maken van de app. Het is alles of niets.
Schermafbeelding-2018-01-08-om-10.01.38
Bits of Freedom vindt de app ‘niet door de beugel’ kunnen. Op de eigen site schrijven zij :
"Een andere keus dan de app helemaal niet gebruiken, heb je niet. Je toestemming wordt dus afgedwongen. Op deze manier is je ‘toestemming’ natuurlijk een wassen neus. Want van in vrijheid gegeven toestemming, zoals vereist wordt door de wet, is hier geen sprake."
Ook wijst Bits of Freedom erop dat de NPO in 2013 al eens op de vingers werd getikt door de privacywaakhond omdat op de website een zogeheten tracking wall werd opgeworpen. In 2015 werd wettelijk vastgelegd dat publieke instellingen verplicht een ‘cookie’-melding moeten geven. ‘Of de NPO en Ster onder dit expliciete verbod vallen is wellicht voer voor juridische haarkloverij,’ schrijft Bits of Freedom, ‘maar dat de NPO met haar nieuwe app sowieso de geest van dit verbod schendt is duidelijk.’
Behalve Bits of Freedom trekken ook juristen aan de bel. Net als de burgerrechtenbeweging wijst onder meer internetjurist Arnoud Engelfriet op de zaak uit 2013. Tegenover de NOS zegt hij: ‘Dit lijkt me exact wat destijds expliciet verboden werd. App of website is juridisch hetzelfde.’
De NPO heeft in een reactie laten weten wel bezig te zijn om die keuzemogelijkheid door te voeren. ‘Maar dat is technisch ingewikkeld en kost tijd,’ aldus de NPO. Op 25 mei van dit jaar treedt er een strengere privacywet in werking, de NPO zegt ‘er hard aan te werken’ dan aan alle regels te voldoen.
Bronnen: NRC , NOS

Meer over:

privacy, npo, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.