Laatste update 15:42
57

Amerikaanse wapenlobby NRA hint op burgeroorlog in recruteringsvideo

Een recruteringsvideo van de Amerikaanse wapenlobby NRA heeft in eigen land voor de nodige opschudding gezorgd. De boodschap in de video is duidelijk: de mainstream media en progressieve anti-Trump Amerikanen zijn levensgevaarlijk en moeten worden gestopt. Critici bestempelen de video als ‘een oproep tot een burgeroorlog’.

Het 1 minuut durende spotje werd voor het eerst uitgezonden op een congres van de NRA in april, maar het bestaan ervan kwam destijds niet naar buiten. Op 12 juni plaatste de NRA de video op de eigen website, maar ook dat viel nauwelijks iemand op. Pas toen deze week journalist Jeff Sharlet er melding van maakte, werd de video bekend bij het grote publiek.

In de video is NRA-woordvoerder Dana Loesch te zien. Zij vertelt:

Ze gebruiken hun media om het echte nieuws te vermoorden. Ze gebruiken hun scholen om kinderen te leren dat hun president een nieuwe Hitler is. Ze gebruiken hun filmsterren en muzikanten en award shows om hun verhaal voortdurend te herhalen. En dan gebruiken ze hun oud-president om het verzet te legitimeren.
Alles om hen op de been te brengen, om hen racisme, seksisme, vreemdelingenhaat en homofobie te laten schreeuwen, auto’s te verbranden, snelwegen en luchthavens te blokkeren, om zij die zich aan de wet houden te terroriseren. Net zo lang tot de politie niet anders kan dan hun taak uitoefenen om de gekte te stoppen. En wanneer dat gebeurt, gebruiken ze het als excuus voor hun woede.
De enige manier waarop we dit kunnen stoppen, de enige manier waarop we ons land en onze vrijheid kunnen redden, is om dit geweld en deze leugens te bevechten met de gebalde vuist van de waarheid. Ik ben de National Rifle Association of America en ik ben de veiligste plek voor vrijheid.


Terwijl in de traditionele en op sociale media vol verontwaardiging werd gereageerd op de aanval door de NRA, gooide Loesch er nog een schepje bovenop. In een bericht op sociaal netwerk Periscope herhaalde ze haar boodschap uit het spotje en noemde ze progressieven ‘de saaiste krijtjes uit de doos’.

De taal van links is geweld en dat is het altijd geweest omdat ze denken dat het een acceptabele vorm van protest is. Ik dacht dat deze mensen zogenaamd open-minded en creatief waren, maar ik heb nog nooit zulke saaie mensen gezien. Ze doen net alsof ze verontwaardigd zijn over onze afkeer van geweld, terwijl ze zelf de ballen niet hebben om geweld te veroordelen.

De boodschap van de NRA sluit aan bij de boodschap die Donald Trump al sinds het begin van zijn campagne uitdraagt. Sinds die campagne van start ging kent de Verenigde Staten een explosieve stijging van wit nationalisme en racistische haatmisdrijven: 261 tussen 9 november en 9 februari. In 42 procent van die misdrijven noemde de dader specifiek Donald Trump of werd diens woorden herhaald. Trump zelf organiseert ondertussen diners in het Witte Huis voor mensen als muzikant Ted Nugent, die openlijk opriep tot het vermoorden van Democratische politici.

De advertentie van de NRA werd alleen op Facebook al ruim 4 miljoen keer bekeken.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)