Laatste update 27 mei 2016, 13:13
90

NRC rectificeert Powned-verzinsel over uitschelden kind bij intocht Sinterklaas

Krant nam door Weesie verzonnen bewering over kwalijk gedrag demonstranten klakkeloos over

NRC rectificeert vandaag een reportage over de Sinterklaasintocht in Gouda waarin gesteld werd dat een klein kind werd uitgescholden voor ‘racist’. De krant had zich gebaseerd op een bewering van Powned-directeur Dominique Weesie. Die blijkt verzonnen.

Merijn Oudenampsen haalde dinsdag in een opiniestuk op Joop hard uit naar de berichtgeving over de Sinterklaasintocht. Volgens de socioloog scheppen de media een klimaat waarin schending van het recht op demonstratie wordt goedgepraat een aangemoedigd. Als voorbeeld noemde hij NRC die klakkeloos de bewering van Powned-oprichter Dominique Weesie overnam dat een feestvierend klein kind met mijter door anti-Piet-activisten werd uitgescholden voor ‘racist’. Weesie bleek het incident verzonnen te hebben. NRC erkent nu openlijk de fout. In een reactie zegt Oudenampsen dat het voorval “bovenal invloed Telegraaf en PowNews op zgn kwaliteitsmedia” toont. In zijn tijd als Telegraaf-verslaggever werd Weesie overigens ook al betrapt op het verzinnen van uitspraken en voorvallen.

Zondag liet ‘hoofdpiet’ Erik van Muiswinkel zich zeer kritisch uit over de rol van De Telegraaf in het verzieken van de sfeer rond het Sinterklaasfeest:

De Telegraaf is zonder twijfel een van de hoofdschuldigen aan de narigheid bij de Nationale Intocht. En gaat daar glashard mee door.

Lees ook Merijn Oudenampsen: Media vertekenen Piet-protest

Geef een reactie

Laatste reacties (90)