65

NRC: Rutte loog over vastlopen formatie PaarsPlus

Onderhandelingen versoepeling van het ontslagrecht en de WW waren geen reden voor vastlopen formatie... Rutte's halsstarrigheid was wel een bijdrage

Premier Mark Rutte schoof na het vastlopen van de formatie van PaarsPlus de schuld al snel in de schoenen van de PvdA. Er zou niet te praten zijn geweest met de partij over een hervorming van het ontslagrecht en de WW. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat de informatie van de VVD-leider niet klopt. Er werd wel degelijk gewerkt aan voorstellen hierover. Rutte zou een PaarsPlus echter niet willen, omdat de angst heersde dat de kiezers de partij de rug zouden keren, omdat zij een rechtse coalitie wilden.

Hoewel de Partij van de Arbeid niet enthousiast was voor de hervormingen, werd er in de beslotenheid van de formatie wel aan een hervormingsvoorstel gewerkt door financieel specialisten. Zo zouden werkgevers de eerste maanden na ontslag de uitkering moeten betalen, en pas daarna de overheid. Op die manier zou de maximale lengte van de WW-uitkering gehalveerd kunnen worden. En werkgevers zouden werknemers makkelijker kunnen ontslaan tegen lagere kosten.

Eén van de betrokkenen bij het onderzoek van NRC Handelsblad meent dat Rutte valse hoop creëerde:

Rutte kon zo lang over een idee meepraten dat hij er voorstander van leek. Om ten slotte ‘nee’ te zeggen. Omdat Rutte ook gedisciplineerd is en de woorden van Henk Kamp niet vergat: hierom hebben mensen niet op de VVD gestemd.

GroenLinks en D66 probeerden de VVD ‘te prikkelen’ om het taboe op de hypotheekrenteaftrek los te laten. Het alternatief: Een volledige herziening van het stelsel, met lagere belastingen voor bijna iedereen. Dit onderwerp bleef echter taboe. Zowel de VVD als de PvdA deinsden terug voor het vergaande voorstel.

De VVD kwam er uiteindelijk wel uit met het CDA en gedoogpartner de PVV. Van de piketpaaltjes van Rutte is uiteindelijk niet zoveel overgebleven, maar VVD’ers zijn nog steeds tevreden met hun keus.

Premier Rutte heeft via een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten dat hij zich niet herkent in het beeld dat NRC schetst: “De formatie is om zakelijke en inhoudelijke redenen afgekapt.”

NRC: Formatie Paars Plus liep niet vast op ontslagrecht en WW

cc-foto: Minister-President Rutte

Geef een reactie

Laatste reacties (65)