14

NRC: Talpa chanteert ouders van kindersterretjes

Kinderen en ouders die meedoen aan The Voice Kids en Junior Masterchef moeten zich aan verregaande afspraken binden

Talpa is woest op NRC. De krant kwam na onderzoek tot de conclusie dat kinderen die meedoen aan programma’s als The Voice Kids en Junior Masterchef worden gedwongen om wurgcontracten te tekenen. Talpa meent dat het om een standaardovereenkomst gaat. Een zogenoemde ‘quitclaim’, waarmee kinderen en ouders afstand doen van de rechten, maar volgens NRC gaat het veel verder en worden ouders en kinderen met het tekenen gedwongen om volgende contracten ook te tekenen.

Ik stem in met het feit dat indien Talpa mij verzoekt om overige documenten te tekenen welke direct gerelateerd zijn aan het meedoen van mijn kind aan het Programma en de daarbij behorende rechten en garanties ik zulks onverwijld zal doen”, staat in het Talpa contract dat in handen is van NRC.

In een reactie noemt Talpa de kritiek ‘uiterst tendentieus’ en ‘pure onzin’. Nrc.next hoofdredacteur Rob Wijnberg meent dat Talpa bezig is met ‘damage-management’. Meerdere ouders verklaarden tegenover NRC onder haast een contract te hebben getekend. 

Talpa beweerde ook voor publicatie al dat wij ons verhaal zouden hebben gebaseerd op een quitclaim, maar dat is gewoon niet waar. Het is een contract. En we hebben het bewijs op nrc.nl staan. Dat contract krijgen ouders van kinderen die deelnemen als eerste, en dat hebben we geverifieerd bij meerdere ouders. Die bevestigden allemaal: ja, dit is het contract dat we moesten tekenen”, aldus Wijnberg.

Ook zou er in het contract staan dat als het deelnemende kind talent heeft, Global Music & Talent (de platenmaatschappij van Talpa) het eerste recht heeft op een ‘samenwerkingsovereenkomst’ met het kind. Met hun handtekening worden ouders ook verplicht hun kinderen te dwingen de gemaakte afspraken na te komen.

Lees meer bij NRC: Talpa woest op NRC – maar het bewijs staat hier
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)