Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NRC trekt boetekleed aan om onthulling woonplaats Benno L.

  •  
18-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bennol.png
NRC: 'Het is niet de taak van een krant om de woonplaats van een veroordeelde zedendelinquent bekend te maken' 
Zaterdag kopte NRC Handelsblad dat ontuchtpleger Benno L. in een Leidse seniorenflat woont. Daarmee onthulde de krant de nieuwe woonplaats van de veroordeelde pedofiel. Al snel verspreidde zijn adres en een foto van de flat op sociale media, waarna boze omwoners en demonstranten zich rondom zijn woning verzamelden om te demonstreren. Achteraf gezien betreurt NRC de berichtgeving.
Chef binnenland Patricia Veldhuis vertelt in de Volkskrant:
Het feit dat Benno L. een nieuwe woonplaats heeft, vinden we geen nieuws. Een burgemeester die zich uitlaat over zijn overwegingen om een veroordeelde pedoseksueel in zijn stad te herbergen, is wel nieuwswaardig.”
De krant ging er dan ook vanuit dat de burgemeester van Leiden zaterdag een persconferentie zou gaan houden over de huisvesting van Benno L. Dat deze in allerijl werd opgezet juist vanwege de publicatie door NRC, wist de krant niet. “Wij wisten niet beter dan dat die persconferentie al gepland stond. De burgemeester zou zaterdag bekendmaken dat L. in Leiden woont, en wij zouden die ochtend alvast over de context schrijven met een stuk waarin hij zijn beweegredenen toelicht”, aldus Veldhuis.
Adjunct-hoofdredacteur Marike Stellinga zegt nu dat de bekendmaking niet zo had mogen gaan. “Het is niet de taak van een krant om de woonplaats van een veroordeelde zedendelinquent bekend te maken, vinden wij.”

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.