Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NS: bij vertraging geen schadevergoeding

  •  
22-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
leeg-station-sneeuw.jpg
Jurist: 'Negatief reisadvies vrijwaart je niet van claims vanwege onvermogen'
De Nederlandse Spoorwegen wil geen schadevergoedingen betalen voor reizigers die de afgelopen dagen gestrand zijn. Het bedrijf raadde reizen af, en is ‘dus’ niet aansprakelijk. Dat is nog maar de vraag.
Tot en met zaterdag kon een gestrande reiziger bij de NS aankloppen voor tegemoetkoming in de kosten voor een hotelovernachting, of gewoon zijn geld terugvragen. Een NS-woordvoerder zegt tegen NRC Handelsblad :
Op donderdag, vrijdag en zaterdag konden we vrijwel iedereen nog thuis brengen. Op donderdag reden we door tot half drie ’s nachts. Voor wie echt niet meer thuis kon komen, hebben we incidenteel een hotel of taxi vergoed, en ook de reguliere schadevergoeding voor vertragingen gold toen nog.” 
Zondag gaf NS een negatief reisadvies. Reizen, zegt de woordvoerder, was vanaf toen voor eigen risico. „We zijn dus niet meer aansprakelijk voor de schade vanaf zondag, omdat we te maken hebben met overmacht.”
NRC vroeg onder meer advocaat André Lieshout om een reactie. Die acht juridische vrijwaring voor claims door het negatieve reisadvies uitgesloten:
Om op grond van je eigen materiële en logistieke onvermogen eenzijdig en zonder overleg een negatief reisadvies af te kondigen en daaraan vrijwaring van claims te ontlenen, lijkt mij te gek voor woorden.
Foto: Jeroen Mirck (Joop.nl)

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.