Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NS boort Nederland 21 miljoen door de neus

  •  
05-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Dijsselbloem300_03.jpg
Minister Dijsselbloem (Financiën) wil belastingontwijking door spoorbedrijf aanpakken: onwenselijk vanuit maatschappelijk oogpunt 
Door belastingontwijking van de NS via een dochteronderneming in Ierland is de staat vorig jaar 21 miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
De staat is de enige aandeelhouder van de NS. Het spoorbedrijf moet daarom dividend afdragen aan de schatkist. Ook betaalt het bedrijf vennootschapsbelasting. Door de constructie met de dochteronderneming in Ierland draagt de NS minder vennootschapsbelasting in Nederland, maar betaalt het bedrijf wel meer dividend uit, schrijft NRC Handelsblad.
Toch pakt de constructie voor Nederland niet positief uit. Per honderd miljoen euro winst loopt de staat naar schatting acht miljoen euro mis, schrijft Dijsselbloem. In 2012 maakte de NS 264 miljoen euro winst. Zo wordt de schatkist 21 miljoen euro door de neus geboord. Het gedrag van het spoorbedrijf zal maatschappelijk niet uit te leggen zijn. Dijsselbloem wil dan ook een eind maken aan de belastingontwijking, aldus NRC

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.