Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NS vervangt 'dames en heren' met genderneutraal 'beste reiziger'

  •  
28-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
558 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-07-28 om 15.48.14
De NS gaat hun klanten aanspreken met ‘beste reizigers’. De NS wil dit doen om te zorgen dat iedereen zich aangesproken en welkom voelt. Voorheen werden reizigers altijd begroet met ‘dames en heren’, maar aangezien er ook mensen zijn die geen man of vrouw zijn, zullen alle omroepberichten vanaf 10 december genderneutraal zijn.
Eerder deze week werd ook al in de gemeente Amsterdam het communicatieadvies gegeven om grote groepen te adresseren met ‘geachte/beste aanwezigen’, of aan te spreken als ‘Amsterdammers’. Eerder werd in de metro van Londen al een vergelijkbaar communicatieadvies gegeven. Daar worden reizigers nu aangesproken met ‘Hello everyone’.
NS-woordvoerder Anita Middelkoop vindt het van belang dat iedereen zich welkom voelt. President-directeur Van Boxtel benadrukt echter ook dat er natuurlijk geen verbod komt op het gebruik van ‘dames en heren’. ‘In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief’
Bekijk hier een korte documentaire van The Guardian over jonge mensen die geen man of vrouw zijn.
Bron: NOS 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.