16

NS hangt miljoenen boete boven het hoofd

Ook Prorail mogelijk beboet ... Reden: slechte dienstverlening

Reizigers zijn ontevreden over de dienstverlening van de Nederlandse Spoorwegen. Daarom moet de NS weer een boete betalen van 2,75 miljoen euro. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) besloten. Ook spoorbeheerder Prorail hangt een boete boven het hoofd. Als het de prestaties dit jaar niet verbetert, moet de spoorbeheerder 1,5 miljoen euro betalen.

In 2012 kreeg de NS al een voorlopige boete, omdat de spoorwegen zich niet aan alle afspraken met de overheid over klanttevredenheid hield. Zo waren reizigers ontevreden over de stiptheid van treinen, de kans op een zitplaats in de spits en de aanspreekbaarheid van de servicemedewerkers.

Op al die punten is niets verbeterd, aldus Mansveld. Daarom wordt de boete nu definitief. Bovendien krijgt de NS om dezelfde redenen voor 2013 een voorlopige boete van eveneens 2,75 miljoen euro. Als het bedrijf in 2014 wel voldoende presteert, wordt de boete kwijtgescholden.

De NS geeft het weer de schuld. Door het winterse en herfstachtige weer van vorig jaar, moest dertien keer met een aangepaste dienstregeling gereden worden. Verder zouden ook werkzaamheden en storingen hebben geleid tot vertragingen.

Connexxion
Van een andere orde is de miljoenenclaim die vervoersbedrijf Connexxion boven het hoofd hangt vanwege een omstreden bijscholingstraject voor duizenden buschauffeurs.  De opleidingen vertonen volgens de Onderwijsinspectie ‘ernstige tekortkomingen’.

Bedrijven hoefden jaarlijks zo’n 2.700 euro minder belasting per werknemer te betalen wanneer zij die bijscholen bij een roc, volgens de Wet vermindering afdracht (WVA). Het beroep op de WVA is tussen 2006 en 2011 verdubbeld naar 400 miljoen euro. De Onderwijsinspectie en de Belastingdienst onderzoeken sinds vorig jaar misbruik van de regeling. Volgens de Onderwijsinspectie zijn bij vijf roc’s ondeugdelijke opleidingen geïdentificeerd, waaronder de Connexxion-opleiding. De subsidies bij de scholen wordt teruggevorderd en de Belastingdienst claimt bij de bedrijven de ten onrechte aangevraagde WVA terug. Bij Connexxion komt dat neer op meer dan 10 miljoen euro.

cc-foto: Martijn van Es

Geef een reactie

Laatste reacties (16)