25

NS maakt financieel gebaar naar slachtoffers Holocaust-transporten

De Nederlandse Spoorwegen gaat vijfhonderd Holocaust-overlevenden en duizenden directe nabestaanden, Joden, Roma en Sinti, een duizenden euro’s vergoeding bieden. De NS heeft hen en hun familie in de Tweede Wereldoorlog naar Westerbork getransporteerd, vanwaar ze naar de vernietigingskampen van de nazi’s werden overgebracht.

Het AD schrijft:

Ongeveer vijfhonderd overlevenden krijgen 15.000 euro, 5500 nabestaanden en weduwen kunnen op een vergoeding van 7500 euro rekenen, tenzij de kinderen geboren zijn na 7 mei 1945, dan bedraagt de vergoeding 5000 euro. Met de vergoeding neemt NS het advies van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS onder leiding van Job Cohen geheel over. Voor de hoogte van de vergoeding baseerde de commissie zich op allerlei compensatieregelingen. Cohen sprak van een zeer lastige taak. ,,Een geldbedrag om leed te compenseren valt niet te noemen. Dit is een tegemoetkoming waarmee NS erkenning wil geven voor wat deze mensen is aangedaan. Het besef blijft hoe het in hemelsnaam heeft kunnen gebeuren, zo kort geleden.” NS-baas Van Boxtel noemde de regeling ‘een pleister op de wonde’.

Met de vergoeding erkent de NS verantwoordelijk te zijn voor de transporten naar de dood. Het bedrijf vervoerde circa 100.000 joden naar Westerbork en verdiende daar miljoenen mee.

cc-foto: Johan Wieland

Geef een reactie

Laatste reacties (25)