8

NS-personeel is geweld zat

Groot deel van agressie komt van zwartrijders … Conducteurs willen poortjes vandaag nog dicht

Conducteurs en machinisten van de NS krijgen dagelijks te maken met geweld. Uit een enquête van de spoorvakbond VVMC blijkt dat 64 procent van het treinpersoneel dit jaar te maken kreeg met fysiek geweld.

Slaan, spugen, duwen en schelden. “Er is in ieder geval geen daling in te zien”, zegt Wim Eilert, vakbondsbestuurder van de VVMC tegen BNR-Nieuws. “En we merken dat het niet alleen toeneemt maar ook de intensiteit van geweld dat wordt gebruikt ook erger aan het worden is.”

Een groot deel van het geweld komt van zwartrijders. Het personeel wil daarom de poortjes op stations het liefst vandaag nog dicht hebben. Ook zou de NS het liefst meer mensen van de eigen veiligheidsorganisatie Veiligheid & Service willen inzetten op meer treinen om conducteurs zo extra versterking te bieden.

Eilert: “NS doet ook wel van alles. Dat wil ik niet ontkennen. Alleen denk ik dat we nu op het punt zijn dat er wat extra aandacht voor moet komen. Afgelopen zomer hebben ze een prima campagne gevoerd. Daar waren we het ook zeer mee eens, maar we zien niet dat het vruchten afwerpt.

De vakbondsman is met de NS in overleg over meer sociale veiligheid, maar hij zou ook graag zien dat de politiek zich er mee bemoeid. Een jaar geleden beloofde minister Opstelten van Veiligheid te kijken naar de mogelijkheden voor politieposten op grote stations. Daar heeft hij verder niets meer over gehoord.

BNR-Nieuwsradio: Elke dag wordt een NS-medewerker in z’n gezicht geslagen

cc-foto: Paul van de Velde

Geef een reactie

Laatste reacties (8)