45

NS-topman vindt OV-chipkaart een mislukking

Timo Huges wil richting het betaalmodel met je telefoon 

De gewraakte OV-chipkaart is ook een hoofdbreken van NS-topman Timo Huges. De fervent autorijder wil er zo snel mogelijk vanaf. In een interview in de Telegraaf noemt hij het systeem niet gebruiksvriendelijk en ‘niet van deze tijd’.

Huges vindt dat de OV-chipkaart simpel en toegankelijk moet zijn. “Voor de reiziger moet het als één bedrijf voelen”, zegt hij in het interview met de Telegraaf.

“Vooraf geld op je OV-chipkaart laden als je met kleinkinderen naar een dierentuin of pretpark wilt reizen is niet meer van deze tijd. Van te voren ben je dan al veel geld kwijt. Ik snap het wel. De chipkaart is vanuit het systeem bedacht, maar het reizen met de trein kan toegankelijker. Daarom reizen kinderen tot 12 jaar voortaan gratis mee.”

De opmerking van Huges is opmerkelijk omdat de OV-chipkaart pas in juni dit jaar is ingevoerd terwijl hij al een jaar in zijn functie bij de NS zit. Voordat hij topman werd bij de NS pakte hij voornamelijk de auto. In het interview zegt hij dat hij de trein dichter bij de mensen wil brengen. En dat noemt hij ‘een hele opgave’.

Op korte termijn hoopt4 het de problemen in de spits op te lossen met het nieuwe beveiligingssysteem ERMTS. Daarmee kan de frequentie omhoog en kunnen er meer korte ritjes achter elkaar plaatsvinden. Ook wordt 4,5 miljard euro geïnvesteerd in de aanleg van infrastructuur zodat er elke 10 minuten een intercity en een stoptrein kunnen rijden tussen Eindhoven en Amsterdam. Ook hoopt hij dat hij kan rekenen op de universiteiten en hogescholen die hij heeft gevraagd de collegetijden te verschuiven. “Als studenten een half uur later beginnen, helpt dat ons enorm!”

In de toekomst wil Huges richting een betalingsmodel via de mobiele telefoon waarbij de reiziger met een chip betaalt.

NRC: NS-baas vindt OV-chipkaart maar niks

cc-foto: Nik Morris / Niederlandenet

Geef een reactie

Laatste reacties (45)