4

‘NSA ging duizenden keren per jaar de fout in’

Zo luisterde veiligheidsdienst, naar eigen zeggen per ongeluk, telefoongesprekken uit Washington af in plaats van Egypte ... Telefoonnummers zouden op elkaar lijken

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA is de afgelopen jaren duizenden keren per jaar de fout in gegaan. Het bedrijf ging zijn bevoegdheid vaak te buiten. Dat schrijft The Washington Post op basis van documenten die klokkenluider Edward Snowden aan de krant heeft doorgespeeld. Zo overtrad de NSA onder meer de Amerikaanse privacywetgeving op grote schaal.

Volgens de Washington Post gaat het in een aantal gevallen om overduidelijke schendingen van de wet, in andere gevallen betreft het onbedoelde onderscheppingen van e-mails en telefoontjes. Zo zou de NSA door een technische fout in 2008 een groot aantal telefoontjes die vanuit Washington werden gepleegd per ongeluk hebben afgeluisterd en opgeslagen. In plaats van de landcode van Egypte (20) zou per ongeluk de telefonische code van Washington (202) zijn ingevoerd. De veiligheidsdienst zou vervolgens hebben besloten dit niet te melden. Daarbij moet wel gemeld worden dat het aantal cijfers in de telefoonnummers niet gelijk is. Zo telt een telefoonnummer uit Washington, zonder de internationale prefix, tien cijfers. Een Egyptisch nummer, met internationale prefix, bestaat uit elf getallen.

De NSA legt maar deels verantwoording af aan het Congres of aan de speciale geheime rechtbank die toetst of de geheime dienst binnen zijn bevoegdheid en binnen de wet blijft.

Uit een intern onderzoek van mei 2012 blijkt dat er in de twaalf maanden daaraan voorafgaand 2776 incidenten waren waarbij sprake was van illegaal verzamelde, opgeslagen en verspreide data. Meestal was er geen sprake van opzet, maar de NSA deed in sommige gevallen bewust dingen die indruisten tegen recente gerechtelijke uitspraken, aldus The Washington Post.

Volgens Amerikaanse functionarissen en andere betrokkenen begon klokkenluider Edward Snowden al met het downloaden van overheidsdocumenten toen hij nog bij computerfabrikant Dell werkte. Hij zou in april 2012 al zijn begonnen met het vergaren van informatie over de afluisterpraktijken van inlichtingendienst NSA. Snowden werkte sinds 2009 voor Dell, waar hij klussen uitvoerde voor de NSA. Hij wist daar al toegang te krijgen tot informatie over Amerikaanse en Britse afluisterprogramma’s.
The Washington Post:  NSA broke privacy rules thousands of times per year, audit finds

AD: Snowden begon al eerder met downloaden geheimen

cc-foto: Garann

Geef een reactie

Laatste reacties (4)