6

NSA mag blijven spioneren

UPDATE Rechter verlengt bevoegdheden geheime diensten .... Federale rechtbank oordeelde eerder dat verzameling van telefoongegevens door veiligheidsdienst onwettig is

De Amerikaanse geheime diensten mogen de komende maanden telefoongegevens van miljoenen Amerikanen blijven verzamelen. Hun bevoegdheid om metadata op te vragen bij telefonieproviders is vrijdag met drie maanden verlengd door een rechter in de Verenigde Staten.

Update zaterdag 11.00
De mogelijkheden lijken zelfs te zijn uitgebreid, meldt de Volkskrant. Waar inlichtingendienst voorheen meestal voor individuele telefonieaanbieders een verzamelbevoegdheid kregen, mogen ze nu gegevens opvragen bij alle providers waar recentelijk data is verzameld.

De verlenging van de spionagebevoegdheid kwam op dezelfde dag dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een hoger beroep aankondigde tegen een vonnis over een observatieprogramma van de geheime dienst NSA.

Eerder
Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in hoger beroep tegen een beslissing van de federale rechtbank. Die oordeelde eerder dat de verzameling van telefoongegevens door de veiligheidsdienst NSA onwettig is.

In december bekritiseerde de rechter de NSA. Hij kon zich geen willekeuriger inbreuk op privacy voorstellen, dan het NSA-programma. Ook noemde hij de praktijken Orwelliaans en zei hij dat het massasurveillanceprogramma in strijd is met het grondwettelijke verbod op ‘onredelijke doorzoekingen’.

Eerder hadden vijftien Amerikaanse rechters in de voorgaande jaren bepaald dat de NSA wel het recht heeft om willekeurig verschillende gegevens te verzamelen en op te slaan. De beslissing van deze federale rechtbank was dan ook een keerpunt. Die vijftien rechters maken echter allemaal deel uit van een speciale geheime rechtbank. Achter gesloten deuren worden geheime vonnissen geveld, nadat alleen het ministerie van Justitie is gehoord.

NRC schrijft over de zaak:

De regering heeft het Hooggerechtshof gevraagd de beslissing van de rechter te heroverwegen. Die stap van Washington lag in de lijn der verwachting. In een andere, ook openbare zaak oordeelde een rechter in New York overigens dat het programma van de NSA wél grondwettelijk was. Door zijn omvang is het volgens de rechter een waardevol onderdeel van de strijd tegen terrorisme. Wel plaatste hij de kanttekening dat zo’n programma bij gebrek aan controle “burgerlijke vrijheden” in gevaar brengt. De Amerikaanse Burgerrechtenbeweging (ACLU), die die zaak aanspande, maakte deze week ook bekend in hoger beroep te gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)