Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NSA mag van rechter telefoondata blijven verzamelen

  •  
20-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verizon.jpg
Toestemming om gegevens van telefoongesprekken te verzamelen weer met drie maanden verlengd door geheime rechtbank
Het Amerikaanse National Security Agency (NSA) mag in ieder geval de komende drie maanden gewoon nog gegevens van telefoongesprekken verzamelen. Dat meldt de Amerikaanse inlichtingendienst zaterdag. Informatie over duur, tijdstip en locatie van gesprekken van gebruikers van bijvoorbeeld telecomprovider Verizon wordt verplicht overgedragen aan de NSA.
In juni kwam aan het licht dat de NSA willekeurig informatie verzamelt van onder meer Verizon. Klokkenluider Edward Snowden deed een boekje open over de afluisterpraktijken, waarna de Amerikaanse regering zich gedwongen zag een tipje van de sluier op te lichten. Het openbaren van de uitspraak van de FISA-rechter zou hiermee in lijn zijn. Volgens de democratische senator Dianne Feinstein verzamelt NSA overigens al zes jaar informatie. Iedere drie maanden oordeelt de geheime FISA-rechtbank over de voortzetting.
De Amerikaanse geheime dienst probeert er nu alles aan te doen om te voorkomen dat er nieuwe klokkenluiders opstaan binnen de dienst. Medewerkers van de NSA wordt het in de toekomst bemoeilijkt om eigenhandig grote hoeveelheden data weg te sluizen. Voor toegang tot gevoelige informatie is volgens de nieuwe regels toestemming nodig van een tweede persoon. Onderminister van Defensie, Ashton Carter, overweegt zelfs om medewerkers van de geheime diensten in de gaten te laten houden, zoals ook het geval bij Pentagon-medewerkers die te maken hebben met nucleaire zaken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.