16

‘NSA registreert vijf miljard gegevens via telefoons per dag’

Amerikaanse geheime dienst houdt bewegingen van telefoongebruikers van over heel de wereld nauwlettend in de gaten

Dagelijks registreert de Amerikaanse geheime dienst, de National Security Agency (NSA), vijf miljard keer de bewegingen van telefoongebruikers van over heel de wereld. Dat meldt The Washington Post op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De gegevens die de NSA verzameld worden aan een database toegevoegd met informatie over de locatie van ten minste honderden miljoenen apparaten. Al die data wordt geanalyseerd met behulp van onlangs gelanceerde nieuwe projecten, waarmee de Amerikaanse massaspionage mogelijk op ongekend grote schaal kan plaatsvinden.

NRC legt uit hoe de NSA dit allemaal doet, op basis van het bovenstaande filmpje van The Washington Post:

De locatiegegevens worden geregistreerd door de kabels af te tappen waarmee wereldwijde mobiele telefoonnetwerken met elkaar zijn verbonden. Zo kan de NSA niet alleen de bewegingen van mensen traceren, maar ook hun onderlinge relaties in kaart brengen.”

De NSA heeft niet als specifiek doel om gegevens van Amerikanen te registreren, maar ‘incidenteel’ zou dat toch gebeuren. Lang hield de geheime dienst echter vol dat de afluisterpraktijken alleen waren gericht op wereldburgers buiten de VS. Volgens The Washington Post heeft de NSA geen reden om aan te nemen dat het doen en laten van mobieletelefoongebruikers relevant is voor de nationale veiligheid. De NSA verzamelt de locatiegegevens om ‘onbekende verwanten’ van bekende doelwitten te kunnen identificeren.

cc-foto: Ryan Somma

Geef een reactie

Laatste reacties (16)