Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NSA-waakhond Glenn Greenwald verlaat The Guardian

  •  
16-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Greenwald300
Greenwald gaat naar nieuw op te zetten nieuwsmedium van eBay-oprichter en filantroop Pierre Omidyar
Glenn Greenwald, de journalist en advocaat die voor The Guardian verslag deed van de grootschalige spionage en afluisterpraktijken door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, verruilt de gerenommeerde Britse krant voor een nieuw te starten nieuwsmedium. Dat heeft hij aangekondigd in een interview met Buzzfeed.
Volgens Greenwald was de beslissing om The Guardian vaarwel te zeggen niet eenvoudig:
Mijn samenwerking met The Guardian was extreem vruchtbaar en bevredigend: ik heb veel respect voor de redacteuren en journalisten waar ik mee samenwerkte en ben ongelofelijk trots op wat we hebben bereikt.
De beslissing om te vertrekken was niet eenvoudig, maar ik kreeg een unieke, journalistieke, droom van een kans aangeboden die maar eens per carrière voorbij komt, en die geen enkele journalist had kunnen weigeren.
Het nog naamloze nieuwsmedium wordt gefinancierd door het Omidyar Network, een ‘filantropische investeringsmaatschappij’ van eBay-oprichter Pierre Omidyar en zijn vrouw Pamela, dat eerder al de lokale onderzoeksjournalistieke website Hono­lulu Civil Beat en het inmiddels ter ziele Backfence steunde. Andere grote journalistieke namen die zich waarschijnlijk aan het medium zullen verbinden zijn Laura Poitras – de documentairemaker die Edward Snowden met Greenwald in contact bracht – en veiligheidsjournalist Jeremy Scahill van the Nation magazine.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.