27

NSA weet alles over je geheime seksleven

Amerikaanse geheime dienst luistert vooral burgers af: 90% van alle data is van gewone burgers ... Pikante data wordt ondanks irrelevantie bewaard

De Amerikaanse krant The Washington Post onthult op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden dat negentig procent van de data die de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft onderschept, gegevens van gewone burgers betreft. De NSA schermt met het argument dat het afluisteren noodzakelijk is om onder meer terreurdreiging te onderscheppen, maar uit de documenten blijkt dat slechts een klein deel van de data gaat over verdachten van terrorisme.

The Washington Post schrijft dat dit betekent dat de NSA veel meer informatie van de gewone burger heeft verzameld dan dat de Amerikaanse regering tot nu toe wilde bevestigen.  Ook wordt een groot deel van de onderschepte informatie bewaard, al zijn de gegevens voor de inlichtingendienst niet van belang. Zo bevatten de onderschepte data onder meer liefdesverhalen, seksuele affaires, medische gegevens, pikante foto’s en financiële problemen, schrijft The Post.

Om aan deze informatie et komen, doorzochten verslaggevers vier maanden lang 160.000 e-mails en berichten en 7900 documenten van in totaal zo’n 11.000 internetadressen, die tussen 2009 en 2012 door de NSA werden onderschept. De onderschepte informatie betreft zowel informatie van Amerikaanse burgers als buitenlanders.

Tussen de informatie zat overigens ook wel degelijk informatie die van belang is voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld over hackers die in Amerikaanse computernetwerken wilden binnendringen en een geheim overzees nucleair project.

The Washington Post: In NSA-intercepted data, those not targeted far outnumber the foreigners who are

cc-foto: Mike Mozart

Geef een reactie

Laatste reacties (27)