15

NSA werkt aan supercomputer

Bankgegevens, medische gegevens, staatsgeheimen, alles zou gekraakt kunnen worden

De Amerikaanse geheime dienst NSA werkt aan een supercomputer, die de versleuteling van onder meer bijna alle bancaire en medische gegevens en staatsgeheimen ter wereld kan kraken. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag op basis van documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden.

De computer maakt deel uit van een onderzoeksprogramma van bijna 80 miljoen dollar (ruim 58 miljoen euro) en zou vrijwel alle soorten coderingen op beveiligde websites kunnen kraken, meldt ook BNR op basis van de berichtgeving in The Washington Post.

Versleutelde gegevens leesbaar maken is een tijdrovend proces. Daarom is de wetenschap al langer bezig om een dergelijke supercomputer te maken, maar dat is tot op heden nog niet gelukt. Uit het document van Snowden blijkt dat ook de NSA nog niet zo veel succes boekt dat ze op korte termijn al gebruik kunnen maken van de kwantumcomputer. De inlichtingendienst schat zelf echter in net zover te zijn als onderzoeken gesponsord door de Europese Unie, aldus BNR.

BNR: NSA werkt aan supercomputer

Foto-cc: Robert Douglas

Geef een reactie

Laatste reacties (15)