551

‘NSB-vlag’ bij PVV

Omstreden Prinsenvlag hangt voor het raam in gebouw Tweede Kamer. UPDATE Vlaggen weggehaald, geen reactie van Wilders

Achter twee ramen van de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer hangt de omstreden Prinsenvlag.

Dat schrijft Sp!ts:

Hoewel de PVV er alles aan doet om vergelijkingen met de NSB tegen te spreken, hangt achter twee ramen van de PVV-vleugel in de Tweede Kamer de omstreden Prinsenvlag. De vanuit de centrale hal duidelijk zichtbare oranje-wit-blauwe vlag is aan het eind van de jaren dertig besmet geraakt, omdat deze door de NSB werd geannexeerd als nationalistisch symbool. Dit stuitte de toenmalige regering dusdanig tegen de borst dat premier Colijn en koningin Wilhelmina in 1937 besloten dat de officiële Nederlandse vlag voortaan rood-wit-blauw moest zijn.

De vlag wordt nu vooral gebruikt in rechts-radicale kringen. Geert Wilders wilde niet reageren op een verzoek om commentaar van de krant.

Kamerlid Karen Gerbrands zei op Radio 1 dat de vlag niet in de fractiekamer hangt. Ze had hem ook nergens anders gezien, maar ze moest toegeven dat ze nooit op de kamers van collega’s komt dus dat ze dat niet zeker weet. Een anonieme bron ‘uit de omgeving van de PVV-fractie’ heeft inmiddels bevestigd dat het wel degelijk gaat om een prinsenvlag.

UPDATE

De omstreden vlaggen zijn woensdagochtend weggehaald. PVV-leider Geert Wilders en ook de fractievoorlichter hebben tot nu toe niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Wel twitterde PVV-Kamerlid Hero Brinkman over de kwestie:

Historie prinsenvlag is mooi, geuzenstrijd, W.v. Oranje De Ruyter, Piet Hein, maar helaas besmet door NSB. Goed dat vlaggen zijn weggehaald.

Geef een reactie

Laatste reacties (551)