Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NTR kiest voor (zwarte?) roetveegpieten bij landelijke intocht

  •  
03-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Sinterklaas schenkt Nachtwacht aan Amsterdam

© 2014-12-05 00:00:00 AMSTERDAM - Een roetpiet uit het gevolg van Sinterklaas in het stadhuis om burgermeester Eberhard van der Laan een speciale versie van de Nachtwacht aan te bieden, als dan

Update 4 oktober: Anonieme ‘insiders’ verklaren aan de Volkskrant dat de NTR wellicht gewoon blackface-Pieten op de boot zet bij de landelijke intocht:
"Er verandert in principe niets, stellen insiders. Zij wijzen op deze passage in de verklaring: ‘Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht’. Hoe zwart de donkerste roetveegpieten worden en hoe de mix tussen allerlei varianten is, blijkt half november. Dan zijn het Sinterklaasjournaal en de nationale intocht te zien op tv."
Eerder: Na het heftige Sinterklaasseizoen van 2017, waarin Zwarte Piet-fans een snelweg blokkeerden en extreemrechtse actievoerders van Pegida verkleed als Zwarte Piet een basisschool binnenvielen, kiest omroep NTR dit jaar bij de landelijke intocht in Zaanstad voor roetveegpieten.
Op hun website meldt de omroep op een speciale Sinterklaas-FAQ-pagina (veelgestelde vragen):
"De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht. De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen.Sommige Pieten hebben veel roet op hun gezicht, omdat ze al vaak door de schoorsteen zijn gegaan. Anderen zijn nog niet zo ervaren en hebben dus minder roet op hun gezicht."
De NTR gelooft niet dat de felste voor- en tegenstanders van Zwarte Piet nu zijn uitgediscussieerd, “maar de grote groep in het midden wel. Wij maken het Sinterklaasjournaal voor heel Nederland en willen daarom dat zoveel mogelijk mensen zich aangesloten voelen bij de veranderingen”.
De landelijke Sinterklaasintocht is dit jaar op 17 november in Zaandijk en de Zaanse Schans.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.