92

NTR slaat alarm: landelijke intocht Sinterklaas nog nergens welkom

De NTR heeft in een brandbrief aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) alarm geslagen over het gebrek aan bereidheid om de organisatie van de landelijke intocht op zich te nemen. Dat meldt RTL Nieuws. Normaal gesproken dingen meerdere gemeenten naar de eer om Sinterklaas en zijn entourage in Nederland te mogen verwelkomen, maar dit jaar heeft nog geen enkele gemeente zich gemeld. De NTR zegt ‘slechts te kunnen gissen’ naar de oorzaak van het gebrek aan animo, maar naar alle waarschijnlijkheid hebben gemeentes geen zin in ongeregeldheden, zoals vorig jaar bij Dokkum toen de snelweg naar Dokkum werd geblokkeerd door pro-pietenactivisten in een poging anti-zwartepiet-demonstranten buiten de stad te houden.

In de brief van 7 maart schrijft Ajé Boschhuizen namens NTR aan het NGB:

Tot op heden heeft er zich nog geen enkele gemeente gemeld. Naar de oorzaken daarvan kunnen wij slechts raden. We zouden natuurlijk kunnen afwachten tot zich in de komende tijd wellicht alsnog een gemeente meldt, maar dat is – gezien de lange voorbereidingstijd van zo’n grootschalig project – nogal riskant met het oog op de planning. Natuurlijk willen wij niet dat er op deze manier een einde zou komen aan deze 66-jarige nationale televisietraditie… Wellicht zijn er onder uw collega’s wel degelijk burgemeesters die met ons dit prachtige feest op zaterdag 17 november 2018 zouden willen vieren. We hopen daarom dat u deze vraag namens ons bij hen zou willen neerleggen. Zoals gezegd, begint de tijd te dringen.

Jerry Afriyie van de antiracismeorganisatie Nederland Wordt Beter noemt het ‘pijnlijk dat alle signalen om de intocht te moderniseren opzij worden geschoven’ door de NTR:

Ze willen koste wat het kost doorgaan met iemand zoeken die het wil organiseren. Dit kan met een kleine moeite opgelost worden. Maak het inclusief en gezellig en ga niet hemel en aarde bewegen om Zwarte Piet te behouden.

Cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (92)