Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NTR zet Groot Dictee pardoes bij grofvuil, Freriks geërgerd, BNR wil fenomeen redden

  •  
24-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7563557368_4def08f6b6_k

© cc-foto: Rick Payette https://flic.kr/p/cwnd6w

Omroep NTR stopt abrupt met het uitzenden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, een educatief amusementsprogramma dat een grote schare fans jaarlijks wist te bekoren. Volgens de bobo’s van de publieke omroep is het programma, dat in 26 jaar uitgroeide tot een nationaal fenomeen, archaïsch in uitvoering en is het ook conceptueel niet geëvolueerd. De producenten hebben nog gebrainstormd over een geüpdatet format maar dat bleek tevergeefs. “Het was niet vernieuwend genoeg. We waren ook bang dat het vlees noch vis zou worden, op die chique, klassieke locatie,” zegt integraal eindredacteur kennis bij de NTR in de Volkskrant. Een van de elementen die ontsproot aan de creatieve geesten was de toevoeging van een stand-upcomedian om de naar verpozing snakkende televisiekijker in staat te stellen de linguïstische capriolen te savoureren.
Dalende kijkcijferstatistieken speelden het Dictee parten. Na verhuizing van de populaire zender NPO1 naar het serieuzere kanaal NPO2 en op een later aanvangstijdstip, nam het aantal kijkers drastisch af, van 722- naar 368 duizend.
Philip Freriks, de voormalig anchorman van het NOS Journaal die het idee vanuit Frankrijk importeerde en meer dan een kwart eeuw een soort schegbeeld van het programma was, is zwaar gedesillusioneerd. “Eigenlijk is het anti-tv, onthaasting: kijken naar schrijvende mensen. Het werkt omdat het kijkers prikkelt en uitdaagt. (…) Dit is wel erg rigoureus. Ze lijken ons bijna opgelucht opzij te schuiven. (…) Achteraf gezien hadden we eind 2014 moeten stoppen, na de 25ste uitzending. Dat had een stuk beter gevoeld dan dit, dat we er op zo’n lullige manier uit worden gegooid. Daar staan we dan, op straat, in een vuilniszak.”
Update 16:15 Zakenzender BNR wil onderzoeken of het mogelijk is het Groot Dictee over te nemen. De zender is onderdeel van het concern dat ook het Financieele Dagblad deel van uit maakt.   BNR meldt :
"‘Ik wil er heel graag over praten om het dictee op BNR te doen’, bevestigt BNR-hoofdredacteur Sjors Frölich. De uitslag met de juiste spelling zou na afloop van het dictee op de BNR-website en/of in het Financieele Dagblad kunnen worden gepubliceerd. Fröhlich: ‘Philip is van harte welkom.’"
cc-foto: Rick Payette
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.