27

NTR: Zwarte Piet? Zeggen we lekker niet

De NTR wil Nederland voorlopig nog in spanning laten of ze dit jaar wel of geen racistische stereotyperingen zullen portretteren in hun Sinterklaasjournaal. In een persbericht van de omroep wordt zwarte piet niet genoemd. Er staat alleen dat ‘Sinterklaas komt met een bont gezelschap aan helpers’.

Eerder lieten de makers van het Sinterklaasjournaal weten te denken aan ‘een soort vijftig tinten grijs’, verwijzend naar de populaire BDSM-boekenreeks. Ze zullen de gekleurde pieten van vorig jaar in ieder geval niet terug laten komen, omdat ze die ‘achteraf niet geslaagd vonden’. Volgens de omroep paste het ‘te weinig binnen de traditie en het zag er niet leuk uit’.

Of de traditie van blackface karikaturen door de omroep nog steeds wel leuk wordt gevonden is onduidelijk. NTR-mediadirecteur Willemijn Francissen lijkt gewoon door te willen gaan met het zwart schminken van pieten. Ze zegt:

We weten allemaal dat je zwart wordt als je door een schoorsteen gaat en dat is wat Pieten doen. Bij ons is zwart geen huidskleur, maar roet

Acteurs Dick van den Toorn, John Jones, Joep Onderdelinden, Maarten Wansink en Jeroen Spitzenberger zullen dit jaar weer te zien zijn als zwarte piet. Gersom Kremer, Frederik Brom, Aaron Wan, Harry Piekema, Mimoun Ouled Radi en Abbey Hoes voegen zich dit jaar bij de cast van het controversiële programma.

Francissen is zich van de controverse bewust. Volgens haar heeft de discussie, die gaat over het kwetsende karakter van de traditionele sinterklaasviering, het feest voor ‘best veel mensen bijna verpest, ook voor programmamedewerkers’. Voormalig Hoofdpiet Erik van Muiswinkel besloot, nadat hij zich bewust werd van het racistische karakter van zijn rol, dat hij niet langer aan het programma mee wilde spelen. Ook presentator Dolores Leeuwin heeft om die reden het programma verlaten.

cc-foto: Charles Hutchins

Geef een reactie

Laatste reacties (27)