64

‘Nu is het goede moment’

Minister Dijsselbloem van Financiën is overtuigd dat ABN AMRO klaar is voor de beursgang. De belastingbetaler ziet straks wel 7 miljard euro verdampen

Vrijdag werd bekend dat ABN Amro alsnog eind dit jaar naar de beurs gaat. Twee maanden geleden nog lag de bank zwaar onder vuur nadat bekend werd dat de top van de bank zichzelf een extra salaris had toegekend

Dit voorval en de ophef die daarna ontstond was een reden om de geplande beursgang van de bank te blokkeren. Maar nu de storm is gaan liggen en topman van de ABN AMRO, Gerrit Zalm, publiekelijk zijn excuses heeft aangeboden is de weg vrij om de beursgang alsnog in gang te zetten.

‘Stukje herstel in het vertrouwen’
Dijsselbloem geeft in het tv-programma Nieuwsuur aan dat er een stukje vertrouwen is herstelt in Zalm doordat de bonussen zijn teruggetrokken en de excuses zijn gemaakt. Verder is ABM AMRO volgens Dijsselbloem een sterkte bank waarvan we prima resultaten mogen verwachten. 

Verlies
Ondanks deze positieve geluiden zal de verkoop van de bank met een verlies gepaard gaan. De belastingbetaler zal naar schatting 7 miljard euro, 600 euro per persoon, zien verdampen wanneer de bank verkocht word. Een verlies dat volgens Dijsselbloem onvermijdelijk was.

Meerderheid Tweede Kamer
Inmiddels is ook bekend dat er een meerderheid in de Tweede Kamer voor de plannen van minister Dijsselbloem is. Hoewel Christen Unie, GroenLinks en SP niet blij zijn met de beursgang. Zij zien geen enkele aanleiding voor de verkoop van de bank en vinden dat er nog onvoldoende vertrouwen is binnen de samenleving voor dit besluit.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)