Laatste update 15:31
16

NU.nl scherpt redactiebeleid aan na leugens Donald Trump

Media in binnen- en buitenland zijn door het presidentschap van Donald Trump op scherp gezet. In eerste instantie vroegen journalisten zich wereldwijd af hoe dit heeft kunnen gebeuren. In aanloop naar de verkiezingen volgde analyse op poll en poll op analyse maar de uitkomst in het medialandschap leek steevast: Donald Trump kán niet de volgende president worden. En toen werd hij het wel. Hoe hadden journalisten dat niet aan zien komen? Was er sprake van een bubbel?

En toen bewees Trump in de eerste weken van zijn presidentschap het niet zo nauw te nemen met de feiten. Of in de woorden van Kellyanne Conway: er zijn ook alternatieve feiten. Wel, die zijn er niet. Iets is een feit, of het is simpelweg onwaar. Media twistten over hoe om te gaan met het naar buiten brengen van leugens en nepnieuws door het Witte Huis, zoals bijvoorbeeld het aantal mensen dat volgens Trump de inauguratie van Trump bijwoonde, of de terreuraanslag die nooit heeft plaatsgevonden – de Bowling Green Massacre -.

In een redactieblog schrijft de redactie van Nu.nl dat de website eerst nog krampachtig vasthield aan journalistieke waarden en beide kanten van het verhaal wilde belichten. Ook wanneer één van de twee kanten glashelder onwaar was. Nu.nl:

Daags na de inauguratie beschuldigde Het Witte Huis de media van het verspreiden van te lage opkomstcijfers van zijn ceremonie.

“Dit was het grootste publiek dat ooit getuige is geweest van een inauguratie. Punt uit”, zei Trumps woordvoerder Spicer in een korte persconferentie. Terwijl verschillende media ondertussen foto’s toonden waarop iedereen kon zien dat dit onmogelijk kon kloppen. Op NU.nl las je dit alleen niet zó uitgesproken. We kozen ervoor om Trumps kant van het verhaal te brengen, met daarnaast schattingen van experts en andere Amerikaanse media.

Achteraf gezien hadden we minder benauwd moeten zijn om te schrijven dat Spicers stelling niet klopte uit vrees om daarmee onderdeel te worden van het debat en kleur te bekennen. We kiezen geen partij als we melden dat iets feitelijk onjuist is.

Inmiddels is het de redactie duidelijk dat waarheidsvinding de belangrijkste journalistieke waarde is. En dus stopt de redactie met het verspreiden van leugens van het Witte Huis. Nu.nl:

Trumps aanslagenlijst volgt kort op het televisie-interview waarin zijn belangrijke woordvoerder Kellyanne Conway sprak over een terreuraanslag, de ‘Bowling Green Massacre’, die nooit heeft plaatsgevonden. Conway voerde deze verzonnen aanslag op als argument voor het inreisverbod van de president.

De kop bij dit bericht op NU.nl: ‘Woordvoerder Trump verdedigt inreisverbod met verzonnen aanslag’.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)