4

Nuon hield klanten voor de gek met groene stroom

Meerprijs Natuurstroom niet naar duurzame energie... Geld gestoken in groencertificaten... Kassa Groen liet 'vergroeningstruc' al eerder zien

Energieleverancier Nuon heeft sinds 2002 tweehonderdduizend klanten en honderden grote bedrijven in de waan gelaten dat ze investeerden in echte groene stroom door een Natuurstroomcontract af te sluiten. Dat geeft het bedrijf vandaag toe na berichtgeving van het Financieele Dagblad. Eerder liet het tv-programma Kassa Groen al zien hoe Nuon en andere energieleveranciers grijze stroom ‘groen’ maken door groencertificaten te kopen.


In 2002 waren meer dan 217.000 huishoudens en een kleine vijfhonderd bedrijven afnemer van Natuurstroom, stroom volledig opgewekt uit schone bronnen. Nuon stak de toeslag op de stroomprijs echter niet in duurzame energieprojecten, maar kocht groencertificaten op de internationale markt. Vooral Noorwegen, dat dankzij zijn waterkrachtcentrales een overschot aan duurzame energie produceert, verkoopt veel van deze certificaten aan Nederlandse energieleveranciers, zo bleek eerder uit onderzoek van de Consumentenbond en Greenpeace. Daarmee kunnen bedrijven als Nuon, Essent en E-on gewoon grijze stroom blijven leveren, maar krijgt die een ‘groen’ label.

In Kassa Groen stelde Nuon directeur Huib Morelisse nog dat er van misleiding geen sprake was:

We leggen duidelijk uit hoe het in elkaar steekt. Als de consument dan zegt, ik wil die stroom op basis van certificaten, dan moet dat kunnen.

Maar na berichten in het Financieele Dagblad geeft Nuon alsnog toe dat klanten “niet voldoende zijn geïnformeerd”. Het bedrijf wil nu klanten die een Natuurstroomcontract hadden “actief benaderen”. Wanneer alle Natuurstroomklanten het teveel betaalde geld zouden terugvorderen, kan dat Nuon tussen de zeventig en honderd miljoen euro kosten, heeft het FD uitgerekend.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)