1

‘Nuvaring is levensgevaarlijk’

Gebruikers en nabestaanden klagen fabrikant Nuvaring aan: anticonceptiemiddel veroorzaakt trombose, longembolieën en herseninfarcten

Een aantal maanden geleden lag het anticonceptiemiddel Diana 35 onder vuur, nu is het de beurt aan de in Brabant ontwikkelde Nuvaring. Ruim tweeduizend gebruikers en nabestaanden van gebruikers hebben in de Verenigde Staten een schadeclaim ingediend bij de fabrikant; de Nuvaring verhoogt de kans op trombose.

De tweeduizend aanklagers verwijten fabriekant MSD dat de Nuvaring trombose, longemboplieën en herseninfarcten heeft veroorzaakt. Om hoeveel sterfgevallen het in totaal gaat, is nog niet duidelijk, maar advocaat Paul Rheingold, die vierhonderd cliënten bijstaat, voert vijf zaken aan waarbij de gebruikster is overleden door de Nuvaring.

Het risico op trombose bij gebruik van de Nuvaring is vergelijkbaar met die van anticonceptiemiddel Diane 35. Nadat begin dit jaar ophef is ontstaan over vier jonge vrouwen in Frankrijk die mogelijk zijn overleden door het slikken van de Diane 35, is de pil in Frankrijk van de markt gehaald. Bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb zijn 35 sterfgevallen gemeld, die gerelateerd zijn aan Diane 35.

De ring is populair geworden omdat hij een lagere hormoondosering bevat. De Volkskrant legt uit wat echter het nadeel is:

De ring bevat het hormoon etonogestrel. Diezelfde stof zit ook in Marvelon en Mercilon, zogenoemde derdegeneratiepillen van MSD. Al in de jaren negentig is aangetoond dat Marvelon en Mercilon het risico op trombose verdubbelen ten opzichte van de traditionele tweedegeneratiepil.

Hoewel in de bijsluiter de risico’s op trombose vermeld zijn, verwijten de aanklagers de fabriekant dat in de reclameboodschappen niet duidelijk is gemeld dat de kans op trombose met de Nuvaring groter is dan met gewone anticonceptiepillen.

De Volkskrant: ‘Hormonale anticonceptie Nuvaring gevaarlijk’

Geef een reactie

Laatste reactie