20

NVVE: ‘Stel Pil van Drion beschikbaar’

Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde pleit voor experiment met euthanasiepil ... Wil ook euthanasie uit Wetboek van Strafrecht schrappen

Als het aan de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE) komt er gauw een experiment met de ‘levenseindepil’. Met de pil kunnen mensen een einde aan hun leven maken, zonder al teveel afhankelijk te zijn van een arts. Ook moet euthanasie worden geschrapt uit het Wetboek van Strafrecht. Dat staat in de strategienota van de vereniging, die volgende week verschijnt.

Volgens de NVVE is het experiment met deze ‘Pil van Drion’ nodig om uit te vinden wat de voorwaarden precies zijn waaronder zo’n pil verstrek kan worden. De vereniging wil dat artsen, apothekers en de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie bij de proef betrokken worden. Over een periode van ongeveer drie jaar zouden ruim duizend patiënten de pil moeten krijgen.

De NVVE denkt dat er een grote behoefte is aan een levenseindepil onder 75-plussers, een groep die door de vergrijzing steeds groter wordt. Op dit moment is medewerking van een arts nodig bij het vroegtijdig beëindigen van het leven. Dat is vaak lastig, niet alleen omdat de begeleiding bij euthanasie tijdrovend is, maar ook omdat de arts bij onzorgvuldigheid gevangenisstraf riskeert. Volgens de NVVE is dit niet terecht, omdat euthanasie volgens hen een medische handeling is. 

Om onjuist gebruik te voorkomen, hamert de NVVE erop dat de pil uitsluitend onder strikte voorwaarden beschikbaar wordt gesteld. 

Bron: NOS
cc-beeld: Sparky

Geef een reactie

Laatste reacties (20)