Laatste update 23:40
41

NVWA-rapport: dieren sterven horrordood in Nederlandse slachthuizen

Er gaat veel mis in Nederlandse slachthuizen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legde in twee jaar tijd 48 boetes op aan 19 slachthuizen, voor misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. Dat blijkt uit rapporten in handen van RTL Nieuws.

Vorig jaar zorgden schokkende undercoverbeelden gemaakt in een Belgisch slachthuis in Tielt voor grote verontwaardiging. De Nederlandse overheid en vleessector zeiden toen dat er geen reden was om aan te nemen dat dergelijke ernstige misstanden ook in Nederland voor zouden komen. Uit de inspectierapporten van de NVWA blijkt echter dat het ook hier regelmatig misgaat bij de slacht van dieren. Nadat ze zijn verdoofd, moeten de halsslagaders worden doorgesneden. In zestien gevallen werd er door een aanwezige inspecteur geconstateerd dat dat misging, waardoor de dieren levend gekookt of gevild werden. RTL schrijft:

Gevolg is dat verschillende varkens levend in een hete bak water van 60 graden terechtkwamen. Een inspecteur schrijft: “Een varken begon erg te spartelen en te bewegen met het hele lijf. Het spetteren werd veel heviger waarbij grote hoeveelheden water over de rand kwamen.” Vervolgens werd het varken door een ijzeren constructie onder water gedrukt, waarbij het dier verdronk. De inspecteur schrijft dat het varken bij bewustzijn was toen het dier het hete bad in ging en dat het varken hierdoor ernstig heeft geleden. Zoiets gebeurde nog eens bij een ander slachthuis vlak voor de ogen van een NVWA-inspecteur. Hij ziet vier varkens na elkaar levend de hete waterbak van 60 graden in gaan. Ze proberen boven water te blijven en trappen met hun poten…

Niet alleen bij varkens, maar ook bij kalveren en schapen gaat het mis:

In de stukken staan nog tientallen overtredingen zoals kreupele dieren die pijn hebben bij het lopen en dieren die levend worden gevild. Er wordt gesneden in een kalf dat nog beweegt. De inspecteur schrijft: “Ondanks de bewegingen van het kalf heeft hij (de slachter) het kalf van zijn kophuid ontdaan, en wilde verdergaan met het afknippen van de voorklauwen”, maar dat weet de inspecteur te voorkomen.

Uit een reactie van de NVWA blijkt dat de slachthuizen in kwestie nog steeds operationeel zijn. Bedrijven worden eerst gewaarschuwd, daarna volgt een boete, maar ze moeten het ‘wel heel bont maken’ voordat een bedrijf kan worden gesloten.

Afbeelding: Animals Today

Geef een reactie

Laatste reacties (41)