Laatste update 11:28
43

NYT: ‘Gewiekste zakenman’ Trump verloor meer geld dan wie dan ook

Nadat de New York Times vorig jaar al onthulde dat de Trump-familie de Amerikaanse belastingdienst voor honderden miljoenen had belazerd, komt de krant vandaag met de scoop dat de man die zijn hele publieke imago bouwde rond het beeld van een succesvolle zakenman, in werkelijkheid meer geld verloor dan wie dan ook in de Verenigde Staten.

De New York Times beschikt over de belastingaangiftes van Trump van 1985 tot 1994. De periode die voorafgaat aan de jaren waarvan de gegevens koste wat kost verborgen moeten blijven voor het Amerikaanse publiek en waarvoor Trump rechtszaken aanspande tegen diverse banken, om te voorkomen dat ze het ooit het daglicht zullen zien. Volgens de New York Times beschrijven de documenten een ‘tumultueus hoofdstuk in een lange zakelijke carrière – een tijdperk van koortsachtige acquisitie en spectaculaire ineenstorting’.

Trump gaf bij de belastingdienst verliezen op voor zijn bedrijven – grotendeels bestaande uit casino’s, hotels en winkelruimtes in appartementencomplexen – tot wel 250 miljoen per jaar. Meer dan wie ook en ruim het dubbele van de dichtstbijzijnde belastingbetaler volgens de gegevens van de Amerikaanse belastingdienst. In de door de NYT bekeken jaren gaf hij in totaal 1,17 miljard aan verliezen op. Hij gaf zoveel verliezen op dat hij over acht van de tien jaar geen belasting hoefde te betalen, terwijl hij zichzelf in sommige jaren tot wel 67.1 miljoen dollar aan salaris uitkeerde. Enkele pagina’s van de belastingaangifte van 1995 werden eerder al anoniem naar de New York Times gemaild. Daaruit bleek dat hij dat jaar 915,7 miljoen aan verliezen had opgegeven.

De verliezen van Donald Trump per jaar, zoals opgegeven aan de Amerikaanse belastingdienst. Screenshot grafiek: NYT

Zijn enige relatief succesvolle jaren waren 1986 tot en met 1988. Terwijl zijn bedrijven bezweken onder reusachtige schulden, verdiende Trump miljoenen op de beurs door te bluffen dat hij bepaalde bedrijven over zou gaan nemen. Hij verloor het grootste deel van die winsten weer in de periode daarna, toen investeerders zijn claims niet langer serieus namen.

Een van de bedragen die het moeilijkst te verklaren is op de aangiftes, zijn de rente-inkomsten van 52,9 miljoen die hij in 1989 opgaf. In 1986 gaf Trump nog 460.566 dollar aan rente-inkomsten op. In 1987 was het al 5,5 miljoen en in 1988 11.8 miljoen. Na 1989 zakte die inkomsten – waarvoor geen basis kan worden gevonden in het vermogen van Trump op dat moment – weer naar 18,7 miljoen in 1990 en 3,6 miljoen in 1992.

Hoewel het Witte Huis heeft gesteld alle dagvaardingen van het Amerikaanse Congres voor informatie over de financiële achtergrond van Trump aan te zullen vechten, is Deutsche Bank inmiddels begonnen met de overdracht van documenten. Diverse justitiële instanties doen ondertussen onderzoek naar belastingfraude van de Trump-familie.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)