978

NYT legt verband Wilders – Breivik uit

Krant schetst politieke situatie in Nederland

De New York Times heeft een analyse gemaakt van het Nederlandse politieke klimaat, waarin het een link legt tussen Anders Behring Breivik, de Noor die onlangs een terroristische aanslag pleegde, en Geert Wilders. Breivik was geobsedeerd door de islam en had veel lof voor Nederland. Dit is volgens de New York Times een belangrijke testcase voor de heropleving van extreem-rechts in Nederland.

De krant omschrijft de PVV onder andere als een partij die racistisch taalgebruik bezigt. In de analyse worden een aantal Wilders sympathisanten aan het woord gelaten die uitleg geven waarom ze pro-PVV zijn. “Ze [moslims, red] nemen onze wijken over en ze zijn erg sterk”, is één van de argumenten, waarna de NYT stelt dat taboes om over etniciteit en ras te spreken – ontstaan nadat Nederland een grote groep Joden heeft uitgeleverd aan de Nazi’s – verdwenen zijn.

Ook CDA-politica Kathleen Ferrier komt aan het woord. Ferrier:

Noorwegen maakt duidelijk hoe erg Nederland op het randje leeft. Wilders zegt haatvolle dingen en niemand protesteert. We hebben vrijheid van meningsuiting, maar je moet ook verantwoordelijk zijn voor het effect van je woorden.

Rob Riemen, directeur van het Nexus Instituut vindt dat Wilders een nieuw soort fascisme representeert:

Wilders was een belangrijke bron van inspiratie voor Breivik, maar Nederlanders willen niet erkennen dat fascisme te zien is in het gezicht van Wilders. Hij wordt een populist genoemd om te verhullen wat er werkelijk aan de hand is […] Sociale democratie is de weg kwijt en is gebonden aan materialisme en de markt. En de geschiedenis leert ons dat het fascisme opduikt wanneer de sociale democratie haar kompas is verloren.”

Lees hier het artikel in de New York Times: Amid Rise of Multiculturalism, Dutch Confront Their Questions of Identity

Geef een reactie

Laatste reacties (978)