16

NZa rehabiliteert klokkenluider Gotlieb

Zorgautoriteit wilde persoonlijke fouten jegens Gotlieb eerder niet toegeven

De Nederlandse Zorgautoriteit NZa heeft klokkenluider Arthur Gotlieb postuum gerehabiliteerd. De beleidsmedewerker maakte in januari 2014 een eind aan zijn leven mede door zijn slechte beoordeling en de stress en pesterijen die hij ondervond in de behandeling met zijn managers van de NZa.

In een interview met NRC laat interim-bestuursvoorzitter Maarten Ruys van de NZa weten dat het imago van Gotlieb is opgeschoond. Het was de laatste stap waar familie en nabestaanden van Gotlieb op zaten te wachten.

De broer van Gotlieb vertelde eerder in deze Zembla reportage hoe erg zijn broer werd weggepest door zijn directe managers. De slechte beoordeling was volgens hem een trap na op alle ontkenningen van de leiding. Dat het eerder gepubliceerde onderzoeksrapport het imago van zijn broer niet rehabiliteerd was voor hem dan ook nog altijd een zeer kwalijke gebeurtenis. De onderzoekscommissie achtte geen bewijzen voor de persoonlijke behandeling van Gotlieb, terwijl hij in onderlinge mailtjes werd afgeschilderd als een zonderling, leugenaar en iemand die met zijn ‘Dan Brown-achtig boekwerk’ de NZa om zeep wilde helpen.

Arthur Gotlieb liet een omvangrijk bezwaarschrift na waarin hij negatieve beoordeling aanvechtte en gedetailleerd vertelde hoe hij jarenlang slecht was behandeld. Ook bracht hij misstanden aan het licht over fraude, omstreden reis- en declaratiegedrag van de top en het gebrek ICT-veiligheid. Door zijn openbaringen bleek hoe gemakkelijke patiëntendossiers op straat kwamen te liggen.

Uit eerder onderzoek naar de misstanden bij de NZa bleek dat de zorgautoriteit flink opgeschoond moest worden. Daarop werd de hoogste manager van Gotlieb ontslagen en ook het voltallige bestuur stapte op. Nu vertrekt ook de manager die direct verantwoordelijk was voor de slechte beoordeling van Gotlieb.

Ruys wil in het interview verder weinig kwijt over de persoonlijke zaak van Gotlieb. Hij vertelt dat 2014 een “rotjaar” was voor de NZa. Toen hij een half jaar geleden begon, was de NZa een “aangeslagen” organisatie.

NOS: NZa rehabiliteert klokkenluider Arthur Gotlieb

Geef een reactie

Laatste reacties (16)