Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

O jee, optimisme wint terrein...

  •  
04-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
optimisme_300.jpg
SCP: Vooral rechtse stemmers optimistischer … 'Niks aan de hand'-toon Rutte wekt vertrouwen … Zorgen over tweedeling nemen toe bij de rest
Het Sociaal Cultureel Planbureau meet ieder kwartaal het optimisme van Nederlanders, sinds de invoering van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB). Tot nu toe concludeerde het SCP ieder kwartaal dat een kwart van de Nederlanders optimistisch is over de staat van het land. Uit de laatste, de dertiende, meting blijkt het positivisme te zijn toegenomen: Eenderde van de bevolking gelooft dat het allemaal wel goed komt met Nederland.
Volgens het SCP zijn Nederlanders positiever dankzij het nieuwe kabinet. Premier Mark Rutte zou ‘positieve verwachtingen’ losmaken bij het volk.
SCP-onderzoeker Paul Dekker zegt in de Volkskrant:
‘Zelfs mensen die GroenLinks of D66 stemmen zijn positiever, optimistischer. Bij PVV’ers, normaal de grootste mopperaars en vaak behept met een enorm gevoel van onbehagen, zagen we die tendens van groeiend optimisme natuurlijk al eerder.’
Dekker waarschuwt ook dat we niet te vroeg moeten juichen. ‘Als de bezuinigingen daadwerkelijk voelbaar zijn, kan de stemming zo weer omslaan. Misschien hebben we met een opwelling te maken.
In een persbericht zegt het SCP:
Politiek vaker bron van positieve verwachtingen Het toegenomen optimisme komt mede voort uit positieve verwachtingen van het nieuwe kabinet. Men geeft het kabinet vaak het voordeel van de twijfel. Men hoopt dat het zaken zal aanpakken die eerdere kabinetten onvoldoende hebben opgelost, met name criminaliteit en onveiligheid. Ook vindt men dat er een nieuw en fris geluid komt van dit kabinet, dat de dingen bij de naam noemt in plaats van politiek correct probeert te zijn. De klachten over de kloof tussen burger en politiek en het niet luisteren van politici zijn niet verdwenen, maar wel verminderd. Er is echter ook een tegengeluid, van mensen die vinden dat dit kabinet zorgt voor verharding en polarisering. Hierbij worden met name verrechtsing en onverdraagzaamheid tussen bevolkingsgroepen genoemd. Het vertrouwen van VVD-kiezers in de regering neemt verder toe (71% had in het vierde kwartaal ‘voldoende’ vertrouwen, nu 86%), het vertrouwen van SP-kiezers daalt (van 38% naar 25%). Zorgen over kloof tussen arm en rijk Nu de economische crisis uit het zicht raakt, komen andere sociaaleconomische zorgen op. Zo neemt het aantal mensen toe dat inkomensverschillen als een probleem ziet: ‘de armen worden armer, de rijken rijker’. Te hoge bonussen en topsalarissen waren en blijven een punt van zorg.
RTEmagicC_optimisme_620.jpg
cc-foto: LodewijkB

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.