26

Obama aangeklaagd voor ‘poging tot moord’

CIA heeft lijst met te vermoorden Amerikaanse burgers

Twee burgerrechtenorganisaties klagen de Amerikaanse president Barack Obama, CIA-directeur Leon Panetta C. en minister van Defensie Robert Gates aan voor het ongrondwettelijk willen doden van Amerikaanse burgers. Als voorbeeld wordt de met Al-Qaida gelinkte Al-Awlaki genoemd.


De Amerikaanse inlichtingendienst plaatste Al-Awlaki op de ‘moordlijst’ nadat geconcludeerd is dat hij de inspiratiebron was voor de schietpartij in Fort Hood, Texas en een mislukte aanslag Times Square. Burgerrechtenorganisaties ACLU en CCR klagen de Amerikaanse overheid nu aan vanwege het ongrondwettelijk willen vermoorden van burgers.

De Amerikaanse grondwet verbiedt het gericht vermoorden van een burger, tenzij deze een concrete en onmiddellijke dreiging vormt. Al-Awlaki is ondergedoken bij zijn ouders in Jemen en vormt daarmee geen directe dreiging meer voor Amerika. Desalniettemin heeft de Amerikaanse overheid hem het daar “al ongeveer tien keer geprobeerd met onbemande gevechtsvliegtuigen te vermoorden”.

Woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt in een verdediging dat het “aan het Congres is toegestaan om gebruik te maken van alle noodzakelijke en passende geweld tegen Al-Qaeda en aanverwante groepen”. Dit gaat volgens de burgerrechtenorganisaties niet op voor Al-Awlaki omdat hij niet niet publiekelijk beschuldigd is voor enige vorm van terrorisme-gerelateerde criminaliteit.

De angst heerst dat de Amerikaanse regering van de hele wereld een oorlogsveld maakt. ACLU-adjunct-directeur juridische zaken, Jameel Jaffer, zegt hierover: “Iedereen erkent dat de regering de bevoegdheid heeft om dodelijk geweld te gebruiken in gebieden waar een gewapend conflict is, zoals in Irak of Afghanistan. Maar waar we het hier over hebben is het gebruik van dodelijk geweld op mensen die zich ver weg van die gebieden bevinden. Het is één ding dat autoriteiten zich beroepen op geweld in oorlogsgebieden, maar wat de regering nu doet is van de hele wereld een slagveld maken.”

The Huffington Post: ACLU, CCR Sue Obama To Block ‘Targeted Killings’

De Volkskrant: Overheid VS voor rechter om ‘moordlijst’

cc-foto: Steve Jurvetson

Geef een reactie

Laatste reacties (26)