11

Obama bekijkt eindelijk andere routes voor North Dakota pijpleiding

De Amerikaanse president Obama heeft toegezegd om naar andere routes te kijken voor de bouw van de North Dakota pijpleiding. Dit na maanden van protest door Sioux, Native Americans en supporters tegen de komst van NDP. De leiding – van energiebedrijf Energy Transfer Partners (ETP) – schendt heilig gebied en vervuilt het drinkwater van omwonenden.

In een interview met NowThen zegt Obama dat er een manier gevonden moet worden om de heilige grond te bewaken en dat de autoriteiten – die tot nu toe disproportioneel geweld vertoond hebben – zich in moeten houden. De demonstraties zijn al maanden uit de hand gelopen, waarbij vooral aan de kant van de demonstranten gewonden vallen. Afgelopen week is een tentenkamp opgeruimd en zijn 140 mensen aangehouden.

De leiding van 3.5 miljard euro wordt 1900 kilometer en een groot deel daarvan is al aangelegd. De bedoeling is om olie uit de velden van North Dakota via Illinois naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico te brengen. Het opmerkelijke is dat in de eerste fases van het plan de pijpleiding door de hoofdstad Bismarck zou lopen maar de bewoners daar – voornamelijk witte Amerikanen – protesteerden omdat het mogelijk drinkwater zou vervuilen. Om die reden werd er door ETP gekozen om de bouw te verplaatsen naar waar alleen de Sioux last van besmetting zouden hebben, wat blijkbaar minder van belang is.

Lees ook hier over de DAPL

Amerika probeert journalist Amy Goodman monddood te maken

cc foto: Justin Sloan

 

Geef een reactie

Laatste reacties (11)