73

Obama: belastingen moeten eerlijker

VIDEO: Occupy-protest klinkt door in Amerikaanse 'troonrede'

De Amerikaanse president Obama schakelt over in de volgende versnelling om de inkomensongelijkheid in Amerika aan te passen. In de State of the Union, zijn traditionele toespraak tot het Congres, besteedde hij aandacht aan de problemen op het gebied van onderwijs en energie. Om de ongelijkheid terug te dringen wil hij dat miljonairs voortaan minstens 30 procent belasting gaan betalen over hun gehele inkomen. Ook kondigde hij een korting aan op allerlei aftrekposten en subsidies waar veel rijken van profiteren.


Obama had het in zijn speech over de 99 procent op Wallstreet die alleen maar groter worden tegenover een afnemend aantal dat het heel goed voor elkaar heeft. Hij benadrukte dat in de toekomst Amerika een economische beleid moet voeren waar ‘iedereen eerlijke kansen krijgt, en ieder een deel voor zijn rekening neemt en iedereen meedoet volgens dezelfde spelregels’.

Zolang ik president ben, zal ik met iedereen in deze kamer bouwen aan deze doelen. Obstructies zal ik aanvechten met acties en ook zal ik mij verzetten tegen elke terugweg naar het beleid dat ons in deze crisis bracht”, zei Obama.

De nieuwe speerpunten van Obama zijn gericht op vier elementen die de Amerikaanse economie een boost moeten geven: de Amerikaanse industrie, duurzame energie, het vernieuwen van de Amerikaanse waarden en bevordering van de vaardigheden van Amerikaanse arbeiders.

Veel Amerikanen hebben een torenhoge hypotheekschuld. Obama vindt dat banken hen moeten helpen omdat zij grotendeels verantwoordelijk zijn voor de crisis op de woningmarkt.

Miljoenen Amerikanen die hard werken en zich aan de regels houden, verdienen een regering en een financieel stelsel die hetzelfde doen.

Obama haalde hard uit naar zijn Republikeinse tegenstanders die volgens hem nog steeds door willen gaan op oude voet en de schuldenproblematiek ongemoeid laten. De president wil dat bedrijven gestimuleerd gaan worden om de investeren in innovatie en werkgelegenheid in eigen land.

Ter illustratie: De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft dinsdagavond duidelijkheid gegeven over zijn inkomens en de bijbehorende belastingaangiftes. In 2010 verdiende hij 21,7 miljoen dollar, waar hij uiteindelijk een schamele 14 procent belasting over hoefde te betalen. Ofwel: drie miljoen dollar. Dit terwijl de gemiddelde Amerikaan zo’n 35 procent van zijn of haar inkomen bij de belasting moet inleveren. Romney gaf overigens bijna net zoveel geld weg aan goede doelen, waaronder de Mormoonse kerk waar hij aanhanger van is. De donaties die hij deed zijn weer aftrekbaar van de belasting, waardoor hij zijn belastingpercentage nog meer naar beneden kan brengen.

Volkskrant: Obama voert strijd tegen ongelijke inkomens op
Huffington Post: Obama’s State Of The Union Address: Everybody Must Play By The Same Rules

 Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (73)