Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama boekt historische zege: Zorgwet gered

  •  
28-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
obama_300_06.jpg
Video: Obama reageert op baanbrekend vonnis ... CNN blundert historisch met bekendmaking ... Photoshopper reageert historisch
De omstreden zorgwet van president Obama is goedgekeurd door het hooggerechtshof in Washington, meldt de NOS op basis van Amerikaanse media. Het hof volgt niet helemaal de redenering van de regering over, maar verklaart de wet wel grondwettelijk, meldt NOS-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal. Het nieuwe zorgstelsel moet vanaf 2014 worden ingevoerd, waarmee Amerikanen voor het eerst allemaal verplicht een zorgverzekering krijgen.
De Amerikaanse president behaalt hiermee een belangrijke overwinning, schrijft de NOS. Het is de grootste verandering in het sociale stelsel in decennia. 
Twee jaar geleden keurde de Democratische meerderheid in het Congres de wet al goed. Sindsdien proberen de Republikeinen, die de zorgwet vooral te duur vinden, te voorkomen dat hij ook wordt uitgevoerd. Maar volgens de president is de wet nodig. Door de vergrijzing hebben meer ouderen zorg nodig, terwijl steeds minder mensen voor die zorg betalen. De kosten lopen nu volledig uit de hand, aldus de NOS. Bovendien lopen in de VS 45 miljoen mensen onverzekerd rond, die zich geen zorg kunnen veroorloven, een smet op het blazoen van de VS. 
Update 19:20
RTEmagicC_250px-Deweytruman12.jpg
CNN, de zender die toch al kampt met historisch lage kijkcijfers , blunderde enorm met het bekendmaken van de langverwachte beslissing. De redactie bracht het nieuws al voordat het volledig vonnis gelezen was en concludeerde overhaast dat de wet verworpen was. Dat was ook in beeld te zien, check de video’s hier.
Een onbekende photoshopper maakte razendsnel onderstaande variant op de beroemdste  blunder uit de Amerikaanse mediageschiedenis. De Chicago Tribune kopte in 1948 dat Dewey de presidentsverkiezingen had gewonnen. De werkelijke winnaar Truman toonde daarop triomfantelijk de voorpagina met de foute kop.
RTEmagicC_306507_10100913934719417_904981293_n.jpg
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.