43

Obama boekt historische zege: Zorgwet gered

Video: Obama reageert op baanbrekend vonnis ... CNN blundert historisch met bekendmaking ... Photoshopper reageert historisch

De omstreden zorgwet van president Obama is goedgekeurd door het hooggerechtshof in Washington, meldt de NOS op basis van Amerikaanse media. Het hof volgt niet helemaal de redenering van de regering over, maar verklaart de wet wel grondwettelijk, meldt NOS-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal. Het nieuwe zorgstelsel moet vanaf 2014 worden ingevoerd, waarmee Amerikanen voor het eerst allemaal verplicht een zorgverzekering krijgen.


De Amerikaanse president behaalt hiermee een belangrijke overwinning, schrijft de NOS. Het is de grootste verandering in het sociale stelsel in decennia. 

Twee jaar geleden keurde de Democratische meerderheid in het Congres de wet al goed. Sindsdien proberen de Republikeinen, die de zorgwet vooral te duur vinden, te voorkomen dat hij ook wordt uitgevoerd. Maar volgens de president is de wet nodig. Door de vergrijzing hebben meer ouderen zorg nodig, terwijl steeds minder mensen voor die zorg betalen. De kosten lopen nu volledig uit de hand, aldus de NOS. Bovendien lopen in de VS 45 miljoen mensen onverzekerd rond, die zich geen zorg kunnen veroorloven, een smet op het blazoen van de VS. 

NOS: Zorgwet Obama blijft overeind

Update 19:20

CNN, de zender die toch al kampt met historisch lage kijkcijfers, blunderde enorm met het bekendmaken van de langverwachte beslissing. De redactie bracht het nieuws al voordat het volledig vonnis gelezen was en concludeerde overhaast dat de wet verworpen was. Dat was ook in beeld te zien, check de video’s hier.

Een onbekende photoshopper maakte razendsnel onderstaande variant op de beroemdste blunder uit de Amerikaanse mediageschiedenis. De Chicago Tribune kopte in 1948 dat Dewey de presidentsverkiezingen had gewonnen. De werkelijke winnaar Truman toonde daarop triomfantelijk de voorpagina met de foute kop.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)