17

Obama doorstaat talkshowtest

Barack Obama sprak in ABC's 'The View' over Afghanistan, raciale spanningen, maar ook over actrice Lindsay Lohan en het huwelijk van Chelsea Clinton

President Barack Obama maakte donderdag voor het eerst mee hoe het is om in functie in een talkshow te zitten. Obama is de eerste zittende president in de zeer populaire op vrouwen gerichte talkshow The View die overdag wordt uitgezonden, maar bracht het er goed vanaf. In het programma bespreken bekende vrouwen als Whoopi Goldberg actuele zaken.


De president ging met name in op de raciale spanningen die zichtbaar werden toen Shirley Sherrod op staande voet ontslagen werd. Zij was het hoofd van het ministerie van Landbouw in de staat Georgia en moest aftreden omdat op internet een video was opgedoken waarin ze racistische taal uit leek te slaan. Kort daarop werd Sherrod gerehabiliteerd omdat bleek dat het citaat moedwillig uit zijn verband was gerukt door politieke tegenstanders. Ze had zich in werkelijkheid juist tegen racisme uitgesproken. Obama kreeg veel kritiek op zijn optreden in die kwestie, aanhangers verweten hem dat hij te gevoelig is voor aanvallen van rechts.

Volgens de president getuigt de affaire Sherrod dat het onderwerp discriminatie bij de Amerikanen nog steeds erg hoog zit. “Er zijn nog steeds ongelijkheden. Discriminatie gebeurt nog steeds, maar we boeken vooruitgang.” Obame legde de schuld voor de ophef rondom het incident vooral bij de media, maar zei ook: “Heel veel mensen reageerden overdreven, ook mensen op mijn afdeling.”

Obama kreeg ook vragen voor zijn kiezen over bekende Amerikaanse idolen. Zo waren de interviewsters nieuwsgierig of hij wist of Lindsay Lohan in de gevangenis zat. ‘Dat weet ik ja’, antwoorde hij. En ook zijn mening over de aan alcohol verslaafde Mel Gibson probeerde de dames te ontfutselen. Maar daarop reageerde Obama cooltjes: ‘Geef me maar een vraag over Afghanistan. Ik heb de tapes niet gezien.’ De president ging ook in op de vraag waarom hij niet was uitgenodigd voor het huwelijk van Chelsea Clinton. ‘Als het eenmaal zover is, wil ik de bruiloft van mijn dochters Sascha en Malia ook prive houden.’

Kijk en lees meer op Huffington Post: ‘Obama ‘The View’ Interview’

Geef een reactie

Laatste reacties (17)