25

Obama dwingt telecomprovider tot afstaan data burgers

Data miljoenen klanten Amerikaanse provider Verizon verzameld door NSA, zonder verdenking misdrijf

The Guardian heeft haar handen weten te leggen op een geheim overheidsdocument wat provider Verizon verplicht om dagelijks gegevens over telefoontjes via haar netwerk – zowel binnen als met de VS – af te staan aan de National Security Agency (NSA). De opdracht zou op 25 februari gegeven zijn door Fisa, The secret Foreign Surveillance Court, en zou de overheid ongelimiteerde toegang tot de data verschaffen voor een periode van drie maanden, eindigend op 19 juli.

Het document bewijst voor het eerst dat er door de Obama-administratie op grote schaal gegevens worden verzameld over burgers, ook als zij niet verdacht worden van een misdrijf. De afspraak omvat de telefoonnummers van gebruikers, gesprekslocaties van bellers, gespreksduur, tijdstip en bepaalde unieke kenmerken. De inhoud van de telefoontjes zou niet worden geregistreerd.

Onder de Bush-administratie was het al gebruikelijk voor veiligheidsdiensten om bulkinformatie te verzamelen over burgers, maar tot op heden was niet bekend dat dit onder Obama ook gebeurde. De opdracht van de Fisa rechtbank, die opereert volgens de Foreign Intelligence Surveillance Act, is opmerkelijk, omdat er in de regel sprake moet zijn van een specifieke dreiging.

Het Witte Huis, de NSA en het ministerie van Justitie hebben tot op heden geweigerd om op de berichtgeving in te gaan. Amerikaanse Verizonklant Eric Morse, liet op Facebook liet alvast weten niet blij te zijn met de actie:

I am a Verizon customer. I sure hope the government has enjoyed my phone records. We’ll see how this story plays out, but I’m certainly not a fan of secret blanket government orders for what shouldn’t be their business. I hope they have a convincingly good reason, but I doubt it.

Guardian: ‘NSA collecting phonecalls of Americans daily – revealed

Geef een reactie

Laatste reacties (25)